Ik bezocht belangrijke locaties uit ‘Jo’ op Monumentendag

Ik bezocht belangrijke locaties uit ‘Jo’ op Monumentendag

Vorige week zaterdag was het Open Monumentendag in Nederland. Omdat er ontzettend veel monumenten en belangrijke gebouwen in oma’s biografie ‘Jo’ voorkomen, bezocht ik deze voor jullie en legde ik mijn dag vast. Kom met me mee en ontdek alle locaties van de plattegrond uit oma’s biografie.

Wat is Monumentendag?

Elk jaar in september openen zo’n 5.000 monumenten door heel Nederland hun deuren voor bezoekers. Op de website van de Open Monumentendag staat aangegeven dat er jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers genieten van het culturele erfgoed dat Nederland ons biedt. Bij mij in het dorp gingen alle locaties ook open. Zo gingen de Christelijke en de Rooms-Katholieke kerk open, maar kon je ook de molen van binnen bekijken. Dat heb ik nog nooit gedaan! Want elk jaar ben ik steeds te laat. Maar dit jaar schreef ik het in mijn agenda en ging ik met mijn camera op pad.  

Waar speelt biografie ‘Jo’ zich af?

Oma’s biografie ‘Jo’ speelt zich af in Oude-Tonge. Oma woont al haar hele leven in dit dorp en zelfs al langer dan 55 jaar in hetzelfde huis. Zij maakte hier de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp van 1953 mee. Speciaal voor het boek tekende ik de oude plattegrond van het dorp, stiekem voegde ik oma’s huidige straat er ook aan toe, want die bestond in die tijd nog niet. Ik tekende de kerk waar het dorp omheen is gebouwd, maar ook onze kerk en de molen op de dijk. Deze drie locaties bezocht ik dit jaar!

Onze Lieve Vrouw Hemelvaart kerk (de Rooms-Katholieke kerk)

Mijn kerk, zo noem ik hem vaak. In deze prachtige kerk ben ik gedoopt, heb ik mijn communie gedaan en heb ik helaas ook afscheid genomen van dierbare familieleden. Elk jaar weer bezocht ik samen met mijn oma, moeder en zusje de Nachtmis met Kerstmis of eens in de zoveel tijd ook de diensten in het weekend. Als ik in de kerk zat, had ik vaak alleen maar oog voor het orgel en de schilderijen van het levensverhaal van Jezus. 

Ook al heb ik zoveel tijd in deze kerk doorgebracht, de laatste jaren verminderde het steeds meer. En ook al ben ik hier zoveel geweest, als kerkbezoeker mocht je ook niet overal komen. Daarom was het zo speciaal dat ik nu oog in oog kon staan met het orgel. Wat een groot instrument!

De Hervormde kerk 

Wij hebben deze kerk altijd al de Christlijke kerk of gewon de kerk in de kerkring genoemd. Vroeger werden dorpen altijd in een sleutelvorm gebouwd. Eerst de kerk, wat het centrum zou zijn, en vanuit dat punt twee tot drie straten. Op de plattegrond van Oude-Tonge is heel goed te zien hoe deze kerk het middelpunt van deze sleutel is. Wist je dat deze kerk voor heel veel van mijn schrijfinspiratie heeft gediend? Als ik naar de supermarkt ga, kom ik altijd langs deze kerk. Elk seizoen, elke week – het is een prachtig plaatje. De toren staat zelfs nog een tikkeltje scheef, omdat hij met de jaren, waarschijnlijk het meest door de Watersnoodramp, zo verzakt is. 

De Korenbloem molen

Deze molen is de molen waar oma vanuit haar slaapkamerraam op zolder elke dag naar kon kijken. Dat deed ze niet, want ze stond elke dag op het land te werken. Maar ik zou het wel weten, haha. Ik loop regelmatig langs de molen op mijn dagelijkse wandelroute en kijk altijd mijn ogen uit als hij van positie is veranderd. Dat klinkt raar om te zeggen, maar tot op een paar jaar geleden wist ik niet dat de kop van de molen kon draaien om de meeste wind te wangen. In alle jaren dat ik in het dorp woon, ben ik nog nooit bij de molen naar binnen geweest. Daar moest verandering in komen. Dit orgel is gekocht met rampgeld, het geld dat ze van het land kregen na de Watersnoodramp. Nog iets wat ik leerde: alle gotische vormen bij de glas-in-loodramen zijn niet hetzelfde. Elke vier hebben andere vormen bovenin. Vanaf buiten zie je het vaak niet, maar als je binnen zit wel!

En dat waren alweer drie van de monumenten op ons dorp. Mocht je dit jaar niet alle locaties hebben kunnen bezoeken, dan heb je toch nog wat meer kunnen zien door mijn blog. Bezoek jij de monumenten in jouw omgeving met Monumentendag? Vergeet mijn Reels over Open Monumentendag niet te bekijken.

Wil je de prijswinnende biografie ook lezen? Ga dan snel naar de webshop!

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights