Hoe maak je tijd om te lezen?

Ik kreeg laatst de vraag hoe ik zo snel kan lezen. Mijn oma zegt nog wel eens, ‘lees je dan wel echt alles of lees je over de helft heen?’. Dat doe ik gelukkig niet. Soms word ik helemaal het boek in gezogen en wil ik het zo snel mogelijk uitlezen. Maar hoe ik dan tijd maak voor het lezen? Dat zet ik vandaag voor je op een rijtje.

Lezen in het OV

Dit werd helaas niet voor iedereen, maar ik kan overal lezen. In de auto, in de bus, metro en in de trein. Wagenziek zijn is verschrikkelijk, toen ik klein was heb ik er wel eens last van gehad. Als ik ’s ochtends naar school ga, lees ik in de eerste bus en in diezelfde bus ook op de terugweg. Dan hoef ik maar twee dagen naar school te gaan (vier busritten) en ik lees een gemiddeld boekje uit. Over een boek als Het mes dat niet wijkt of Schaduw van de Vos doe ik dan drie dagen. 

Bij oma in de luie stoel

Het allerfijnste moment van de dag is ’s middags koffie doen bij oma. En het lekkerste moment is dan in haar stoelen onderuit zakken met een boek op mijn schoot. Je zou denken, dat is ongezellig, maar het is juist een van de momenten dat oma en ik het liefst samen tijd doorbrengen.

In het zonnetje

Best case scenario is toch echt buiten in het zonnetje lezen. Om het lezen bij oma nog beter te maken, hoeft het zonnetje maar door te komen en dan verkassen we naar buiten om verder te lezen. Zeker nu in de lente is het fijn. Zo kan ons lichaam al wat meer wennen aan de zon en de warmte. Én wie weet krijg je er ook nog een mooi kleurtje van. 

Voor de les

Omdat ik ’s ochtends best vroeg de bus pak, ben ik vaak ook te vroeg op school. Het komt nog wel eens voor dat ik zelfs een half uur van tevoren aanwezig ben. Dat is wel een beetje te. Dan pak ik gewoon mijn boek er weer bij en lees ik een hoofdstuk of twee. Het voordeel hiervan is dat de lokalen ook al open zijn en ik alvast comfortabel kan gaan zitten en mijn spullen kan uitstallen. Ik neem ’s ochtends gewoon mijn tijd. Een van mijn leraren is zelfs al nieuwsgierig geworden naar de Patrick Ness serie. 

Voor het slapengaan

Dit werkt ook niet voor iedereen, maar dit blijft ook een fijne. Verruil je telefoon eens voor een boek en lees jezelf in slaap. Op dat moment concentreer je jezelf het meeste om te kunnen lezen en keert de rust in je lichaam terug. Het kan ook best zijn dat je ’s avonds juist niet het geduld hebt om te lezen (want dat ik bij mij het geval). Dan ben ik nog zo met de dag bezig dat ik liever YouTube of series kijk om rustig te worden. 

Wanneer het dan ook is; als je tijd kan maken om te lezen, gebruik die tijd. Lezen vergroot je woordenschat en vergroot je inlevingsvermogen en je fantasie! 

Waar lees jij het liefst? Ik zoek nog een fijne stoel voor op mijn kamer om in te lezen. Heb jij nog aanraders?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights