Alles over de kosten van uitgeven in eigen beheer

Alles over de kosten van uitgeven in eigen beheer

Als ik eerlijk ben, toen ik mijn eerste boek uitgaf was ik wel een beetje bang voor de lange lijst met kosten. Maar omdat ik goede voorbereiding had gedaan en alle kosten in de juiste categorieën had gezet, kwamen er geen verrassingen en wist ik precies wat we konden verrassen. Kost uitgeven in eigen beheer veel geld? Waar moet je allemaal aan denken? Hoe ga ik het terugverdienen? Ik vertel je hoe ik mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ heb gefinancierd én terugverdiend. 

Wat is uitgeven in eigen beheer?

Eigen beheer is het publiceren van een werk door een auteur of artiest zelf zonder tussenkomst van een uitgeverij of platenmaatschappij. Als auteur breng ik mijn eigen boeken op de markt, zowel fysiek als digitaal. Je hebt op deze manier alles zelf in de hand en mag zelf definitieve beslissingen maken in het creatieve proces. 

Aan welke kosten moet je denken bij boeken uitgeven in eigen beheer?

Om je een zo goed mogelijk idee te geven van indie publishing, heb ik mijn precieze begroting gepakt. Hierdoor kan ik alle categorieën met je delen als het gaat om de basis, zoals redactie, omslag en drukken, maar ook de luxe kant van het proces, zoals de kaartjes, iets luxere verpakking en boeken goodies. 

De volgende begrotingen die ik noem gaan allemaal over mijn boek ‘Slashwerk’, omdat dit mijn meest recente boek is (2021). 

Boek inhoudelijke kosten – totaal € 843

Redactie – €530

Elk boek is verschillend, daarom heeft mijn boek twee redactierondes gehad. 

Binnenwerk – €313

Dit gaat om zowel het e-book als het fysieke exemplaar. 

Boek buitenkant – totaal € 250

De omslag – €250

De geweldige Anne van Studio Solveig maakte de omslag van ‘Slashwerk’

De flaptekst – €0

De flaptekst van het boek liet ik ook door de redacteur nakijken, maar dit rekende zij binnen de redactie.

Eind 2020 liet ik nieuwe foto’s maken door fotograaf Iris Zaagman. Dit was een ondernemersshoot, dus met meer dan tien foto’s. Een van deze foto’s werd uiteindelijk mijn auteursportet. Daarom reken ik bij dit onderdeel geen portretkosten. Voor oma’s biografie lieten we de foto’s door SOOF IS FINE maken. Je kunt bij sommige fotografen al een headshot laten maken voor ongeveer €100. 

Drukkerij – totaal € 1100

Voor 300 boeken kreeg ik de offerte van dit bedrag exclusief btw. De prijs van 250 boeken lag hier voor mij niet ver vandaan, waardoor ik 300 boeken voordeliger vond. 

Verpakking – totaal € 39,75

Brievenbusdoosjes voor de pre-orderactie – €15,25 

Witte brievenbusenveloppen – € 12,50 

Deze kwamen samen uit op 250 items voor verzendmateriaal. Deze keuze maakte ik bewust, omdat ik nog enveloppen thuis had van ‘Jo’ en bezig was met een samenwerking met Biblion en boekhandels. Dan heb je ander soort verzendmateriaal nodig. 

Inpakpapierrollen – € 12 

Boekengoodies – totaal €221 

Ontwerp beide goodies – €150

Boekenlegger en kaart drukkosten – €71 

Alles bij elkaar opgeteld – totaal €2.453,75

Zoals je kan zien heeft ‘Slashwerk’ een hoop gekost, maar ik legde het er allemaal met plezier voor neer. Nu heb je een idee wat een boek kan kosten als je het in eigen beheer gaat uitgeven. Laat je er niet door afschrikken. Dit zijn de prijzen exclusief btw, want die kan je terugvragen, en als de verkoop goed loopt, heb je je kosten binnen no time terug verdiend. Bij oma’s biografie hadden we onze investering binnen drie maanden terug verdiend, zowel via mijn webshop als via verkoop via consignatiecontract met de Bruna.

Heb je nog vragen over het kostenplaatje van uitgeven in eigen beheer?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights