De brief aan 2021 teruglezen – Heb ik alle doelen gehaald?

De brief aan 2021 teruglezen – Heb ik alle doelen gehaald?

Elk jaar schrijf ik een brief aan mezelf. Dit is mijn manier van doelstellingen maken voor het nieuwe jaar. Ik kijk er elk jaar altijd weer enorm naar uit, omdat het me de kans biedt om te dromen en deze aan te pakken. Eind december blikken we dan samen terug op alle doelen en dan stellen we de grote vraag: is het me gelukt om de brief van 2021 te realiseren? 

Het antwoord op de vraag is nee

Dit jaar heb ik niet al mijn doelen gehaald. Femke van 2020 had dit een stuk erger gevonden dan de Femke december 2021, gelukkig maar, dat betekent dat ik gegroeid ben als persoon. Dit jaar was niet makkelijk. Niet vanwege corona, maar vanwege mijn grootste angst: de dood. Ik verloor mijn oudoom, mijn moeder kreeg kanker, mijn tante overleed, een tweede oudoom die ik nooit gekend heb overleed maar ik had moeite met de pijn van oma, we belandde nogmaals op de spoed met moeders en dat allemaal om de twee maanden. Daar tussendoor verloor ik mezelf een beetje, maar ik verloor ook wat doelen uit het oog. Ik had geen besef meer van tijd terwijl ik juist zeeën van tijd had. De eerste helft van 2021 voelde alsof ik achter de tijd aan moest rennen om alles bij te benen. De tweede helft van 2021 nam ik de touwtjes terug in handen en probeerde ik er het beste van te maken. 

Zoals je misschien wel kan begrijpen, stond verdriet centraal dit jaar. Dat, en de angst van wanneer de volgende twee maanden aanbrak wie ik nu weer zou verliezen, zorgden ervoor dat ik op de automatische piloot leefde. Daardoor werden ook de mooie dingen, zoals de boeklancering van ‘Slashwerk’, het beginnen met streamen op Twitch en NaNoWriMo 2021, overschaduwd. Terwijl beide gebeurtenissen me echt door het jaar hebben gesleept.

Toch wil ik graag samen met jou mijn doelen voor 2021 langslopen om te kijken welke ik wel heb gehaald. Misschien neem ik er wel een paar mee naar het volgende jaar. 

Persoonlijke doelen van 2021

  • Culturele uitstapjes naar musea. Uhm… nee… dat was mijn eerste gedachte toen ik dit doel zag. Maar dat is helemaal niet waar. Ik ben naar het geweldige Teylers Museum in Haarlem geweest. Mijn mama wilde me wel brengen (dat was 2,5 uur heen en terug) (i.p.v. twee keer zoveel met het OV) en terwijl zij lekker ging shoppen en op het terrasje zat, keek ik mijn ogen uit en deed ik inspiratie op voor mijn nieuwe fantasieboek.
  • Meer tijd besteden aan gebarentaal. Ik schreef me begin 2021 in voor een cursus die een jaar lang duurde. Maar je raad het misschien al, door alle gebeurtenissen is er een hoop dat ik niet heb kunnen doen (of wilde doen, door te weinig stimulans). In oktober en november heb ik er wel iets mee gedaan, maar niet genoeg. Dit is daarom een doel dat ik mee wil nemen naar 2022. 
  • Starten bij mijn nieuwe baan. Yes! Dit doel is me gelukt. Zes maanden lang werkte ik voor YourSurprise, maar ik leerde al snel (opnieuw) dat een baan op kantoor niets voor mij is. In combinatie met alle nare gebeurtenissen van dit jaar en fijne werksferen, was dit niet de juiste match. Dus koos ik voor mezelf en besloot ik me weer volledig te focussen op ondernemen én het verwerken van mijn verdriet.  

Zakelijke doelen van 2021

  • Een nieuw boek uitgeven. ‘Slashwerk’ was een van de highlights van de 2021. Zoals ik al vertelde heeft dit me door het jaar heen geloodst, ook al was dit nogal een vaag productieproces. Er kwam veel stress bij kijken en ook het nodige verdriet, want ik had dit boek heel graag met mijn tante willen delen. Maar ‘Slashwerk’ bestaat, het bereikt de mensen met grote dromen en ligt zelfs in mijn favoriete boekhandel (Donner Rotterdam). Ik ben trots op dit doel en op het behalen ervan.
  • Tekenen bij een uitgeverij. Het was mijn doel om een contract binnen te halen voor mijn fantasieboek dat ik naar uitgeverijen had gestuurd op 1 november 2020. Dat betekent dat het boek al zo’n dertien maanden bij dezelfde uitgeverijen ligt, zelfs na contact zoeken. Helaas hebben uitgeverijen het superdruk (wat voor de uitgeverijen natuurlijk geweldig is), waardoor dit boek nog niet overal gelezen is. Ik moet dus nog meer geduld hebben. In de tussentijd schrijf ik gewoon verder, zo kom ik die tijd wel door. Maar ik heb wel besloten dat ik er niet meer bewust op ga wachten. Het komt wanneer het komt. Niet elke maand tellen hoeveelste maand wachten dit is. 
  • Spreken op een groot evenement. Spreken op de diploma-uitreiking waar ik het over had is het niet geworden, deels vanwege corona. Maar ik heb wel meerdere keren voor de Hogeschool Rotterdam mogen spreken en dat was ook geweldig. 
  • Vijf spreekklussen. Ik prijs mezelf ook gelukkig met twee klussen.
  • Een inkomen verdienen vanaf social media. Het kan namelijk al door middel van affiliate marketing, door mijn lezers mijn Bol.com partnerlink te laten gebruiken, of door andere samenwerkingen voor mijn website en social media te regelen. Dit jaar ben ik ook begonnen met streamen op Twitch waar het wonderbaarlijk goed gaan en ik ook al wat centjes mee heb mogen verdienen. Alle verdiensten (van subs tot donaties) gaan allemaal richting een game pc zodat ik nog meer kan streamen. En ik heb daarvoor een samenwerking kunnen regelen met Redux Gaming, ook op affiliate basis, helemaal geweldig!
  • Een nieuw product lanceren. Toen ik voor het eerst wilde reflecteren op dit doel, maakte ik een mentale notitie dat ik voortaan duidelijker moet zijn met mijn doelen. Wat is ‘een product’? Dat is een jaar verder gewoon te vaag. Ook al stond er in de tekst een workshop, want ik las eerst niet goed, snapte ik nog niet hoe en wat. Dus mocht ik gaan zoeken tussen al mijn plannen van 2020 (waarin het eerste idee kwam) en uiteindelijk is dit erbij ingeschoten. 

Kort samengevat: drie persoonlijke doelen waarvan ik er twee half gehaald heb en eentje helemaal en zes zakelijke doelen, waarvan twee volledig gehaald en vier of half of niet. Ik ben blij met elk beetje vooruitgang.

Soms lijk ik op social media zo ontzettend productief, maar nu weet je ook dat dat niet altijd zo is. Soms lig ik de hele dag op bed met mijn telefoon, dat soort dingen film je niet altijd. Je deelt een selectie van hoogtepunten en dit soort momenten blijft in je concepten. Toch wilde ik graag delen hoe dit jaar eruitzag. Het is niet alleen mijn verhaal, ook die van mijn moeder. Zo heb ik bijvoorbeeld mam eerst dit stukje tekst laten lezen om er zeker van te zijn dat ze dit oké vindt. Het is mijn rouwproces, maar het is en blijft haar lichaam en ook zij verloor haar zus en ooms. 

Als ik nu over mijn doelen voor 2022 nadenk, wil ik graag een paar doelen van dit jaar laten terugkomen. Waarschijnlijk herken je straks een aantal onderdelen in de brief aan 2022. Het jaar waarin ik een heel jaar aan ondernemen kan besteden en niet een half jaar afstudeer (2020) of een half jaar in loondienst ben (2021). 

Een ding is zeker: ik heb in 2021 wel geleerd wat ik een fijne combinatie vind. Daarom wil ik in 2022 meer gaan doen met schrijven én streamen. Schrijven in de ochtend en ’s avonds streamen was zo’n heerlijke werkcombinatie, dat ik hopelijk in 2022 allebei parttime kan gaan doen. Hoe ideaal zou dat zijn? 

Dat is genoeg gedroomd over 2022. Het is tijd dat ik de brief aan 2022 ga schrijven. 

Wat zijn jouw doelen voor komend jaar? En hoe ging het met je doelen voor 2021? Geniet van je kerstweekend!

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights