7 persoonlijke en zakelijke doelen voor 2023

7 persoonlijke en zakelijke doelen voor 2023

Hey, hallo, 2023 – daar ben je dan. Ook dit jaar schrijf ik weer een nieuwe brief aan de volgende 365 dagen. Daarin leg ik mijn persoonlijke en zakelijke doelen vast. Na de Nieuwjaarsduik en de eerste vijf werkdagen, vertel ik je graag wat ik voor dit jaar in petto heb. Lees je mee?

Mijn persoonlijke doelen voor 2023

Als ik iets lastig vind, is het bedenken wat ik voor mezelf zou willen doen. Hoe ik mezelf wil uitdagen in het nieuwe jaar, wat ik wens voor mezelf of wat ik zou willen zien dit jaar. Daarom begin ik altijd met mijn zakelijke doelen. Een lijst die vaak al snel langer is dan mijn persoonlijke doelen. Maar om die doelen te kunnen halen, moet ik persoonlijk óók goed in mijn vel zitten. Dit jaar zijn mijn persoonlijke doelen een verlenging van vorig jaar.

  1. In 2023 neem ik elk kwartaal een (mid)week vrij om op te laden. Aan het eind van elk jaar lees je altijd deze posts in de Facebook-groepen voor ondernemers: vergeet niet je vakantie in te plannen. Dat was voor mij de afgelopen jaren niet nodig, omdat ik nog niet genoeg freelancewerk had om mijn dagen mee te vullen. Maar 2022 deed het woord van het jaar eer aan en de groei die ik wilde zien, kwam uit. Nu zijn mijn weken een stuk voller, waardoor ik volledige dagen werk in plaats van halve dagen. Het lijkt me een goed idee om regelmatig een week voor mezelf te nemen. Ik hoef niet per se op vakantie (al kijk ik wel naar Parijs), maar een week thuis is ook goed. Een week geen wekker, lekker lezen, spelletjes met oma, musea bezoeken, nieuwe gerechten uitproberen – dat is hoe ik deze week voor me zie. 
  2. In 2023 geef ik meer liefde aan mijn lichaam. Na jaren sportieve doelen te hebben (meer beweging, gezonder leven) en te blijven sukkelen met mijn lichaamsbeeld, heb ik nu een algemener doel dat veel inclusiever is. Ik heb namelijk ook interesses in ochtendroutines, affirmaties, meer bewegen, nieuwe/lekkere/gezonde gerechten eten – noem maar op. Daarom focus ik dit jaar op meer liefde aan mijn lichaam geven. Dat kan op bijvoorbeeld bovenstaande manieren, maar ook in de vorm van massages en gezichtsbehandelingen. Daar ga ik een soort checklist voor maken, allerlei opties opschrijven, zodat ik elke maand iets kan uitproberen. Zo heb ik gelijk een soort stappenplan om dit doel te behalen.   

Mijn zakelijke doelen voor 2023

Zoals ik daarnet al vertelde, is het voor mij makkelijk om te zien welke richting ik op wil qua carrière. Ik wil zoveel mogelijk boeken schrijven, omzet maken met mijn bedrijf en ooit daarvan kunnen leven. Maar daarin zit vaak hetzelfde obstakel: ik weet niet hoe ik mezelf wil profileren. Ik wist niet waar ik ‘dé expert’ in wil zijn, zoals in het ondernemen vaak gezegd wordt. Eind vorig jaar maakte ik een keuze: ik ben een auteur, ik ben een schrijver – dat staat voorop. Alles wat ik doe om die carrière te ondersteunen, komt daarna. “I’m a writer before anything else”, dat is belangrijk om te zeggen. Daarom zijn mijn doelen voor 2023 zo bedacht, dat deze bijdragen aan mijn profiel als auteur.

In 2023 zet ik de puntjes op de i voor het eerste boek in mijn nieuwe serie

Zo, een mond vol, maar een hele duidelijke. Dit jaar ga ik met een alfa lezer (Veronique’s Boekenhoekje) aan de slag, met beta readers (proeflezers) en dan, met behulp van hun feedback, rond ik boek 1 in de serie af. Ik heb zelfs mijn hele schrijfjaar al gepland, hoe ik het per kwartaal ongeveer voor me zie. Geen strakke deadlines, maar wel een stok achter de deur.

Dit jaar schrijf ik boek 2 in de serie, door voor versie één minimaal 60.000 woorden te schrijven

Een doel half op de SMART-manier, half op mijn manier, maar voor mij is het heel duidelijk welk doel ik heb voor het tweede boek. Zo is er ook een reden waarom ik wél op social media deel dat ik aan een nieuwe serie schrijf, maar ook waarom ik nog geen schrijfupdate heb gegeven of überhaupt hebt verteld waar het over gaat. Dat doe ik bewust: zodat de serie zo dicht mogelijk bij mij blijft en ik eerst focus op het schrijven van de volledige serie, in plaats van halverwege af haak. Deze eerste versie plan ik in januari en februari te schrijven.

In 2023 maak ik minimaal €15.000 omzet met mijn bedrijf

Vorig jaar had ik een doel van €20.000, een doel die ik halverwege het jaar halveerde. Het voelde niet goed, ik had een foute berekening gemaakt en ik wist echt niet wat ik wilde met mijn bedrijf of welke kant ik op wilde, zoals ik in de introductie al schreef. Dat heb ik nu wel. Nu heb ik een doel dat is gebaseerd op mijn groei van 2022. Maar ook op de huidige stand van zaken (samenwerkingen) en waar ik in 2023 naar toe wil. Is dit omzet waarvan ik op mezelf kan? Nee, absoluut niet. Maar ik kom er wel, ik groei – en dat is het belangrijkste.

Dit jaar versimpel en versterk ik mijn aanbod

Rommel zorgt voor chaos en chaos zorgt voor onoverzichtelijkheid. En dat is mijn aanbod. Boeken, schrijfcoaching, schrijfcursus, copywriting, lezingen per boek, social media beheer, streamen, tig verschillende social media kanalen waarin ik geen rode lijn heb. Als ik het al niet weet, hoe ga ik dit dan aan mijn ideale klant of opdrachtgever voorleggen? Daarom wil ik in 2023 mijn aanbod versimpelen en vooral ook versterken, zodat het duidelijk is waar ik jou bij kan ondersteunen. 

In 2023 krijgt mijn website een opfrisbeurt

Als er iets heeft bijgedragen aan dat chaotische gevoel en ontevredenheid, dan is dat mijn DIY-website. Nu ik weet dat ik mezelf op de eerste plaats wil presenteren als auteur, is het voor mij ook duidelijk dat mijn website geen verzamelplaats voor mijn diensten moet zijn. Mijn website moet meer een auteurspagina zijn. Een pagina waarop mijn huidige en toekomstige lezers kennis met mij en mijn boeken kunnen maken. Een goed voorbeeld daarvan vind ik de website van Chinouk Thijssen of Victoria Aveyard. Een plek voor kennismaking, een letterlijke boekenplank, een nieuwspagina voor updates, én nog steeds mijn blog. Simpel, strak en precies wat je moet weten over mij en mijn boeken. 

Natuurlijk kan het een pas gebeuren, zodra de ander is gedaan. Zoals mijn website, die kan pas een nieuwe vormgeving krijgen zodra ik mijn aanbod heb versimpeld en – om zo eerlijk mogelijk te blijven – genoeg omzet heb gemaakt zodat ik dat kan betalen. Keeping it real, dat vooral. 

Wat zijn jouw doelen voor 2023?

Ik wens je heel veel succes met jouw doelen dit jaar. Ga je dit jaar zonder doelen, intenties of resoluties door het leven? Dan wens ik je vooral ook heel veel plezier. Make it your year, want dat verdien je.

Zie ik je op Instagram?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights