5 Spaartips voor het nieuwe schooljaar

De afgelopen zomer heb je hard kunnen werken voor je geld, of heb je een hoop uitgegeven op festivals, maar nu school weer gaat beginnen, voelt je portemonnee ineens heel licht. Er zit geen cent meer in. En toch zien die muffins bij de koffiebar er heel goed uit. Daarom deel ik vandaag mijn spaartips om het nieuwe schooljaar mee te starten.

Spaartip #1 – mijn favoriete manier van sparen

Kijk wat er op je rekening staat voordat je loon of studiefinanciering gestort wordt, maak dat over naar je spaarrekening.

Deze manier heeft mij de laatste tijd geholpen om met kleine stapjes te sparen. Je maakt in principe je ‘laatste beetjes’ over. Het overgebleven bedrag hoeft niet veel te zijn, maar het zorgt er wel voor dat je de nieuwe maand met een schone lei kan beginnen. Op deze manier heb je niet het gevoel van ‘ik heb nu meer om uit te geven omdat ik vorige maand over hield’. Dat is hetzelfde dat je overgebleven MB’s bij veel providers niet mag meenemen naar de volgende maand. Bij MB’s kan je ze maar beter opmaken, maar bij geld is het verstandiger om het wél te bewaren – en dan vooral op een andere spaarrekening.

Spaartip #2  Heb meerdere spaarrekeningen

Toen ik klein was hebben mijn ouders een speciale spaarrekening voor me geopend, waar al mijn verjaardagcentjes naar toe gingen. Dit was een rekening bij de SNS Bank genaamd ‘droom sparen’. In die tijd had mijn tante ook nog een frietzaak en spaarde ze 1 en 2 centjes, en die mochten mijn zusje en ik dan allemaal houden. Op mijn twaalfde, vlak voor de middelbare school, kreeg ik een eigen bankpas. Dit was bij de ING. Aan je lopende rekening kan je direct een spaarrekening koppelen, en die staan dan beide in de app. Op mijn 16e kreeg ik toegang tot mijn achterliggende spaarrekening omdat ik ging studeren. 

Voor mij is dit altijd een manier geweest om onderscheid te maken in mijn spaardoelen. De rekening bij SNS Bank is voor de toekomst, zoals mijn studie, wanneer er iets kapotgaat of wanneer je uit huis gaat. Die bij de ING is een kleinere spaarrekening voor kleding, een nieuwe telefoon, een dagje weg et cetera. Het maakt dus duidelijk een verschil tussen spaardoel op korte termijn en op lange termijn. 

Spaartip #3 Wanneer je schoolkantine een trigger is, doe aan mealprep

I’m guilty. Op de middelbare school nam ik vaak brood mee en gooide ik dat op school weg om met mijn vers-van-de-pers bankpas frikandellenbroodjes te halen. 

Nu op het hbo zijn er uitgebreide kantines en koffiebars waar je u tegen zegt. En allemaal nog hartstikke luxe en uitgebreid ook. Koop je ook liever een broodje op school? Waarom haal je dan niet dezelfde ingrediënten in huis om voor de hele week zelf zulke luxebroodjes te maken. Boodschappen haal je maar één keer. Ja, je smeert elke ochtend wel je brood, maar je houdt er én een lekker broodje én geld aan over door het allemaal in één keer te doen. Je kan hetzelfde natuurlijk ook doen met het avondeten. Bepaal wat je graag wilt eten, haal het dubbele ervoor in huis en prep de meals voor in de vriezer.

Spaartip #4 Go green met re-usable cups & bespaar geld

Juli stond compleet in het teken van plastic-vrij leven. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan minder plastic in de oceaan, en ruim vooral je afval op als je een dagje naar het park of naar het strand ben geweest. 

Zo geven een hoop koffietentjes tegenwoordig korting als je met een herbruikbare beker koffie komt halen. Je betaalt niet meer voor het kartonnen, plastic of foam-beker, en kan alsnog lekker genieten van je koffie. Starbucks doet dit al langer. Zo bespaar je daar al €0,30 Tien keer een kopje koffie en je hebt er al een cappuccino uit.

Maar er zijn nog meer opties om nét even wat groener door het leven te gaan, die helemaal niet moeilijk zijn. Ga voor stalen rietjes (Dille & Kamille heeft goede) en neem je eigen bestek mee (die uit je eigen keukenla of ga voor een bamboe versie). Of haal boodschappen op de markt in plaats van in de supermarkt want ook daar wordt een hoop in plastic verpakt en gebruik een herbruikbare (glazen) waterfles. Niet zo heel moeilijk toch? Pas alleen op voor je tanden als je net als ik graag op rietjes bijt!

Spaartip #5 Weet welke methodes voor jou werken

Als er een spaarpot op het zicht staat, word je dan sneller verleid om ‘m leeg te kiepen en alles uit te geven aan ‘van alles en nog wat’? In een wereld vol pinautomaten, contactloos pinnen en een Tikkie versturen, maak je veel minder gebruik van contant geld. Vooral minder van je kleingeld. Als je deze in een potje bewaard en in een kastje wegzet, is er een grote kans dat je er minder snel aan denkt.

Briefgeld kan je tegenwoordige makkelijker storten, maar steeds meer banken sluiten hun deuren omdat een hoop online gaat. Waar moet je dan met je muntgeld naar toe? Zo spaar ik. En als er dan een neefje of nichtje jarig is die geld wil hebben, dan doe je toch gewoon €5 in een hoop vijftig en twintig centjes? Voor veel van die kids geldt nog steeds: meer muntjes betekent meer geld, terwijl twee keer twee en een munt van €1 evenveel is, maar dat realiseren zij nog niet. 

Geld verdienen is leuk, geld sparen voor uitjes of iets wat je echt graag wilt hebben is nog veel leuker. Op welke manier probeer jij geld te sparen?

Liefs,
Femke

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!

spaartips
Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights