Structureren met Notion – weekplanning maken

Structureren met Notion – weekplanning maken

Hoe zorg jij voor structuur in je leven? De een vind het fijn om een papieren agenda of weekplanner te gebruiken en de ander maakt liever gebruik van een agenda-app op de telefoon. Zelf gebruik ik sinds een half jaar Notion. Ik gebruik het voor structuur op alle gebieden in mijn leven, zoals content creatie, statistieken, weekplanningen, doelen stellen en klantenwerk. In dit deel van structuur toebrengen met Notion leg ik je uit hoe ik het de app gebruik voor mijn weekplanning en taken.

Wat is Notion app?

Notion is een applicatie met allerlei in-app onderdelen zoals databases, wiki’s, kalenders, herinneringen, tijdlijnen en tabellen. Het is een fijn programma om je eigen systeem te creëren voor kennismanagement, projectmanagement of het bijhouden van je agenda. Je kunt er gebruik van maken via de website Notion.so maar ook door de app te downloaden. Voor de opmaak is er gedacht aan lijstjes, markeringen, koppen, lettertype kleuren, html code en zelfs quotes. Je plant je project of leven super gedetailleerd in met Notion. Het allerfijnste: Notion is helemaal gratis. 

Zo ziet mijn weekplanning eruit in Notion

Afgelopen november had ik extra structuur nodig omdat ik meedeed met NaNoWriMo – de nationale schrijfmaand. Ik moest weer in een schrijfritme komen om de 50.000 woorden te halen. Dat deed ik met ingeplande schrijfsprintjes. 

Hoe plan ik mijn week?

Het eerste wat ik voor elke week doe, is het bepalen van mijn drie hoofddoelen. Zo is het in november vooral scènes schrijven voor NaNoWriMo, maar in oktober had ik ook elke week een salesdoel voor ‘Slashwerk’. De ene week was het scholen informeren, de andere week boekhandels benaderen. 

Daarna is het pas tijd voor mijn taken. Ik kijk altijd eerst naar wat mij de week ervoor niet lukte en wat ik alsnog moet of wil doen. Wat er vooral bij komt kijken is een braindump die ik vaak aan het begin van de maand maak, of zelfs halverwege, als ik vastloop en niet meer weet wat op of onder is wat betreft mijn takenlijst. Uit die taken haal ik altijd eerst de taken met de meeste prioriteit. Ook plan ik in wat ik moet doen om mijn doelen te volbrengen. De afgelopen maanden plande ik heel onbewust de maandag altijd helemaal vol met de meest belangrijke taken. Ondertussen ben ik er wel achter waarom ik dat doe. Op de maandagen ben ik het meest productief. Dan heb ik genoeg uitgerust, weet ik wat ik moet doen en heb ik weer motivatie om door te gaan.

Daarnaast plan ik rondom oppasdagen, streamavonden en andere afspraken heen. Tijdens het oppassen kan ik nog genoeg werk doen, maar niet al het werk. Zo doe ik freelancewerk alleen maar thuis achter de iMac, content creatie doe ik dan weer wel op mijn laptop. De ochtend na een stream plan ik niet zoveel in, omdat ik weet dat ik dan heel moe ben en moeite heb om uit bed te komen. Streamen op Twitch is nog steeds heel gaaf, maar het vergt veel energie en dat merk ik de volgende ochtend heel goed. 

Wat je ook ziet is dat ik bewust mijn lunch in plan. Dat komt omdat ik gemakkelijk te lang kan blijven zitten tussen de middag. Door een vast tijdstip in te plannen, weet ik van: dan ga je zitten en dan zit je een uur, dan is het tijd om te wandelen en dan is het tijd om door te werken. 

Wat plan ik nog meer met Notion?

Zoals ik al eerder vertelde, gebruik ik Notion ook voor statistieken, klantwerk en schrijven. Voor statistieken hou ik vooral mijn groei op social media bij. Bij Twitch ligt dat net even iets anders. Daar hou ik ook al mijn investeringen en administratie bij. Bij klantwerk kun je vooral denken aan content kalenders, zoals mijn klus voor de socials van The Indie Awards. Voor het schrijven hou ik ook een soort takenlijst per boek bij. Zo had ik voor mijn NaNoWriMo-project een lijst met welke personages en locaties ik nog moest uitwerken. Dat was een handige manier om alles bij te houden. Notion is ideaal voor lijstjesfreaks zoals ik.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jij je weekplanningen maakt en je taken plant en uitvoert. Laat je het me weten?

Volg:
0
Deel:

1 Reactie

  1. 10 januari 2022 / 16:34

    Ik ben ook helemaal verslaafd aan Notion, zo handig om alles in bij te houden! En lunch bewust inplannen doe ik ook bijna altijd. Heel soms, maar dat is echt maar eens per drie maanden ofzo, lunch ik nog wel achter de computer, maar eigenlijk voelt het niet fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights