Wat is Twitch en hoe zet ik het platform in?

Wat is Twitch en hoe zet ik het platform in?

Sinds kort ben ik regelmatig op Twitch te vinden. Eerst als kijker, maar april hostte ik voor het eerst een stream. In deze blogpost leg ik uit wat Twitch is en hoe ik het platform als schrijver inzet voor onder andere community building.

Wat is Twitch?

Misschien heb je weleens van Twitch gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt of wat je ermee kunt doen. Twitch is een streaming-website gericht op het uitzenden van computerspellen. Iedereen kan er, via een eigen Twitch-kanaal, gameplay van spellen zoals Fortnite, Minecraft of Just Dance uitzenden en daar een publiek verzamelen. Twitch is inmiddels ook populair onder YouTubers die het platform gebruiken als een extra middel om met hun kijkers te connecten. Er is ook een categorie genaamd ‘Just chatting’/’Gewoon chatten’ waar je precies dat doet, kletsen met je kijkers. Het is een grote, gezellige liveshow.

Iedereen kan Twitch-streams bekijken, maar wil je ook chatten? Dat kun je het beste een account aanmaken. Wil je een bepaalde streamer nog meer steunen omdat je de streams supertof vindt? Dan kun je een abonnement op het kanaal nemen, juichen met Bits of uiteraard vrijblijvende donaties doen. Je kunt een stream ook steunen door de content creator aan te raden bij je vrienden en familie of het via je social media te delen, bijvoorbeeld op Instagram Stories. Op deze manier help jij de streamer te groeien. 

Waarom ben ik begonnen met streamen op Twitch?

Halverwege het schrijfproces van het boek dat ik in september wil uitgeven, brainstormde ik al over de boeklancering. Ik wilde het graag groter aanpakken dan de vorige keer. In het afgelopen 1,5 jaar zijn er veel boeklancering online gehouden, omdat het vanwege de coronapandemie niet in real life georganiseerd kon worden. Dat zette mij aan het denken. Een online boeklancering kan ook superleuk zijn! Zo zag ik toffe lanceringen van Valentijn Ringelberg, Rani de Vadder, Marijke Vos, Laura Diane en Susan Muskee voorbijkomen.

Om in september zelf een boeklancering online tiptop te laten verlopen, wilde ik eerst het juiste platform vinden. Instagram heeft soms wat technische problemen, YouTube was een goede optie, op Facebook ben ik minder actief… tot ik Twitch tegenkwam. Ik startte in februari met het kijken van streams van de game Apex Legends en vond dat hartstikke tof. Ook was het platform hartstikke gebruiksvriendelijk, dus maakte ik een lijstje met drie platformen die ik graag wilde testen voor de beste livestream.

Twitch was het eerste platform dat ik probeerde. Ik had namelijk net een PlayStation en tv gekocht om zelf Apex Legends te kunnen spelen, dus besloot ik daar een uitzending van te maken. Achteraf kletste ik 20 minuten tegen mezelf, omdat mijn microfoon niet werkte, haha, maar ik was wel live geweest. Sindsdien stream ik minstens drie keer per week (en heb ik nooit meer een ander platform uitgeprobeerd.)

Zo zet ik het platform in voor community building als schrijver

Je vraagt je misschien wel af waarom ik als schrijver nu juist schietspelletjes stream. Het is inderdaad een hele andere niche dan het schrijven. Eerlijk gezegd gebeurde het gewoon. Als ik aan het eind van de dag een potje Apex heb gespeeld, voel ik me zoveel beter. Schrijven is een lange tijd mijn uitlaat geweest, maar sinds ik het professioneler aanpak, zoek ik ook naar andere manieren om te relaxen. Apex helpt daar enorm bij! Juist omdat het zoiets anders is dan wat ik normaal gesproken doe, is het perfect om aan niets anders te denken. Bovendien voelt het ook zo goed om ergens niet goed in te zijn en dat niet eens erg te vinden, mijn perfectionisme speelt niet op bij Apex en dat alleen is al een opluchting.

Maar nadat ik ook al heel wat ‘Study with me’-streams van Ellbat heb gekeken, besloot ik een poging te wagen met ‘Schrijf met me’-streams. De insteek is precies hetzelfde, samen iets ondernemen via een digitale verbinding, maar dan schrijven in plaats van studeren. 

De laatste tijd had ik juist het gevoel niet zo productief te zijn op het gebied van schrijven. Ik legde dat juist uit in mijn Instagram post met de introductie ‘ik voel me een fraudeur’. Door de streams realiseerde ik juist hoeveel ik wel aan het schrijven was, ook al voelde het niet altijd zo. In de afgelopen vier ‘Schrijf met me’-streams op Twitch heb ik juist heel veel geschreven.

Mijn schrijfvoortgang tijdens Twitch-streams

  1. Ik plotte 50% voor een nieuwe fantasy/avonturistisch verhaal;
  2. In totaal bedacht ik acht of negen namen voor onder andere personages en werelden in dat verhaal;
  3. Ik hielp andere mensen en gaf advies over het schrijven;
  4. Ik schreef de flaptekst van mijn nieuwe boek;
  5. En ik schreef het allerlaatste hoofdstuk van ditzelfde boek.

Maar hoe gebruik ik het dan voor community building? Door Twitch en de streams in te zetten, geef ik kijkers, lezers en schrijvers de kans om te komen kletsen over het schrijven en lezen van boeken. Tijdens de streams helpen we elkaar met brainstormen, weekdoelen zetten als het gaat om schrijven of de ideale bron wat betreft boeken over schrijven om beter te worden in wat we doen. Het is een manier om af te spreken terwijl het in real life nog niet kan en dat is het mooiste. 

Op deze dagen vind je mij op Twitch

Kom je een keer kijken als ik aan het streamen ben? Op dit moment stream ik drie keer per week. Elke dinsdag- en donderdagavond ga ik om 19.00 uur live en speel ik Apex na een lange dag werken. Ik hoop langer dan twee uur te spelen, maar soms zit mijn internet niet mee. In het weekend organiseer ik ook een ‘Schrijf met me’-stream. Dat is meestal op de zaterdagavond, ook om 19.00 uur maar ik experimenteer ook met andere dagen en tijdstippen, zoals op zondagochtend. Voor alle streamupdates is het handig om mijn Instagram in de gaten te houden, daar geef ik altijd een update over mijn livestreams.

Zie ik je snel terug op Twitch? Misschien tot vanavond bij de vijfde ‘Schrijf met me’-stream!

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: