Hoe gaat het schrijven? Een update! (deel 1)

Hoe gaat het schrijven? Een update! (deel 1)

Wanneer was de laatste keer dat ik je een specifieke schrijfupdate gaf? Als ik eerlijk ben, denk ik dat dat in 2021 nog was. Vorig jaar gaf ik bewust geen grote schrijfupdates en dat had een reden. Alleen mijn eindejaars-update, waarin ik alles van de maanden vertelde. Vandaag vertel ik je alles over die bewuste beslissing en hoe het schrijven tot nu toe gaat.

Waarom gaf ik geen schrijfupdates in 2022?

Er zijn twee redenen waarom ik vorig jaar zo min mogelijk of zelfs helemaal geen schrijfupdates gaf. 

  • Social media
  • Mijn schrijfbubbel beschermen

Reden een: social media

Social media is een van de reden dat ik geen schrijfupdates gaf. Al jaren vind ik het lastig om met social media zoals Instagram om te gaan, omdat ik vaak een prestatiedruk voel. Dat niet alleen. Het voelt vaak als een competitie. ‘Kijk mij, ik heb een boekcontract’ of ‘Kijk mij, ik heb zoveel geschreven’, en daar heb ik zelf ook aan bijgedragen. Je kan blij zijn voor mede-schrijvers, en tegelijkertijd ook een soort jaloezie voelen – en datzelfde gevoel kan je ook als motivatie gebruiken. 

Instagram voelt voor mij niet altijd als een fijne plek waar je kan connecten met andere schrijvers. Ook wordt Instagram gebruikt als verkoopplatform in plaats van een fijn fotodagboek (daar heb ik het vaker over gehad). Daardoor voelt het vaak alsof ik een visvrouw ben die over de markt schreeuwt van ‘koop mijn lekkere vis’ kuch boeken kuch. En eerlijk? Dat wil ik niet meer. Dus stopte ik mijn schrijfupdates

Reden twee: Ik wilde mijn schrijfbubbel beschermen

Dit is mijn grootste reden waarom ik stopte met schrijfupdates. Een nieuw boekproject is iets speciaals. Waar ik bij vorige projecten altijd een update gaf, deed ik dat bewust niet. Zodra je iets op soial media verteld over je project, is het niet meer ‘van jou’. Je deelt het gelijk met de wereld en je schept een verwachting bij je lezers. Dat niet alleen. Het voelt een beetje als valse hoop geven. Een situatie: je schrijft en schrijft en zegt ‘dit wordt mijn debuut’ en vervolgens krijg je negatieve reacties van uitgeverijen en wordt dit toch niet je debuut… ik wilde dat graag voorkomen. 

Door het meer voor mezelf te houden, schep ik ook voor mijzelf geen verwachtingen. Ik heb met deze serie, waar ik je zo meer over vertel, er dus ook voor gekozen om eerst alle boeken te schrijven voordat ik het naar uitgeverijen wil sturen. Zo kan ik de serie mijn volledige aandacht geven en meer motivatie genereren, zodat ik nooit meer in een situatie kom waarin ik wel echt wil, maar het vervolg niet geschreven krijg. En dus ook nooit dezer serie in eigen beheer kan uitgeven. Dit is namelijk al twee keer eerder gebeurd. Een afwijzing kan er flink inhakken. Dus om mijn eigen schrijfbubbel te beschermen, vertelde ik je niets over deze serie.

Waar schrijf ik nu aan?

Op dit moment schrijf ik aan een vierdelige serie over de jonge Monét die verstrikt raakt in familiegeheimen en mysteries. Elk deel van de serie verklapt een geheim over de familie en deze mysteries en boek voor boek begint Monét meer te begrijpen over deze ingewikkelde familiedynamiek. Meer ga ik je nog niet vertellen over de serie. Dat ook om de bubbel te beschermen, maar ook vanwege copyright, haha. Ik wil niet dat iemand het verhaal stiekem pikt. 

Wat kan ik dan wel vertellen? De serie heeft een tijdlijn van vier jaar. Het speelt zich af in een fictieve stad, maar wel in Nederland (en daarbuiten, haha). Het valt in de categorie young adult – of zoals B.B. Salem heel mooi beschreef als “upper YA” – met avontuur als hoofdthema en volwassen worden als subthema. Ik wil de boeken traditioneel uitgeven, maar mocht dat niet lukken, ga ik het zeker in eigen beheer doen. 

Het vervolg…

Nu zou ik je niets liever dan een grote schrijfupdate geven over het eerste kwartaal van dit jaar, maar omdat deze blogpost inmiddels al bijna 1.000 woorden is, heb ik besloten om deze blog in tweeën te hakken. Vandaag dus een overzicht van hoe het gaat, volgende week zaterdag deel twee met een specifieke update voor deze serie. 

Ook lijkt het me leuk om bij die blogpost een paar vragen te beantwoorden, dus heb je vragen over de serie of andere schrijfgerelateerde vragen, laat het me weten!


Volg in de tussentijd mijn TikTok-pagina als auteur en mijn Instagram om op de hoogte te blijven van andere updates. Binnenkort deel ik de eerste alinea van het eerste boek in mijn nieuwsbrief. Dus wil je die update niet missen, schrijf je dan nu in!

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights