Mijn favoriete boeken van 2019

Mijn favoriete boeken van 2019

Ik kan deze blogpost haast mijn favoriete fantasieboeken van 2019 noemen, want tijdens het schrijven kwamen er alleen maar meer fantasies bij me op. Dat wordt een van mijn doelen in 2020: meer non-fictie lezen. Voor nu vertel ik je over vier fantasierijke boeken die allemaal in andere werelden afspelen, en die mij allemaal stuk voor stuk helemaal in hun eigen wereld zogen.

Nocturna – Maya Motayne 

Dit boek lag plotseling op de mat, terwijl ik niets besteld had. Uitgeverij Moon had het boek als verrassing gestuurd, en daar was ik meer dan blij mee. Wat een ontiegelijk gaaf boek was dit zeg. 

Finn is een dief die haar gezicht met haar magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er écht uitziet. 
Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voor altijd.
Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister kwaad ontketenen. Een kwaad zo groots, dat het de wereld kan vernietigen. Finn en Alfie moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.

De Zwendelprins – Rima Orie 

Rima won de schrijfwedstrijd van Uitgeverij Moon en mocht als prijswinnaar haar boek uitgeven. Zo belandde de Zwendelprins uiteindelijk in mijn handen, want ik vroeg een recensie-exemplaar aan. Het boek was een compleet nieuwe wereld, het trok me helemaal mee Surya in. Een van de leukste onderdelen vond ik dat Rima ons meer vertelde over culturele verschillen, dat ze de kleding beschreef en ook het snoepgoed voor de zoetekauwen. Ik zag achter af dat ze op haar boeklancering een traditionele outfit aan had en snoepgoed uitdeelde, echt, hoe goed heb je dan over alles nagedacht? Rima is een schrijfster die je echt in de gaten moet houden!

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, twintig jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

De Kleuren van Magie – V.E. Schwab 

Een boek van haar stond al een tijdje op mijn verlanglijst, en dan maakte het niet eens uit welk boek het was. Toen de Kleuren van Magie uitkwam, twijfelde ik een lange tijd of dit het boek was dat ik zou kopen. Waarom? Ik wist niet goed wat ik van de flaptekst moest denken, al die kleuren in Londen. Tijdens het lezen was het soms ook erg ingewikkeld in welke kleur ik me nou bevond, omdat de namen allemaal anders waren en ze bleven niet hangen. Dat was jammer. Toch gaf ik het boek uiteindelijk een dikke 5. Ik heb genoten van de schrijfstijl en van de manier waarop Schwab scenes schrijft en beschrijft. Ik kreeg er soms kippenvel van. 

Wij kennen één Londen. In dit verhaal bestaan vier verschillende Londens. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. Ooit was er een Zwart Londen, maar daar heeft niemand het meer over. Kell is een vreemde magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een magisch avontuur. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven.

Schaduw van de Vos & Ziel van het Zwaard – Julie Kagawa boek

Yumeko, Yumeko… wat een verhaal heeft Julie Kagawa hier neergezet. Ik ben altijd al fan geweest van de Japansde volksverhalen en toen ik hoorde dat deze in een fantaysieboek waren gebundeld, moest ik Schaduw van de Vos gewoon mee nemen. En die cover, zo’n boek kun je toch niet laten liggen? Ik zag dat deel drie, Nacht van de Draak, op 7 april uitkomt en ik kan je garanderen, dat deze nu al op mijn verlanglijst staat!

Eens in de duizend jaar krijgt iemand de kans de grote Kamidraak aan te roepen en een wens doen. Maar dat kan alleen als je in het bezit bent van een eeuwenoude perkamentrol. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen… Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan verwisselen, wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, is ze veilig, tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de perkamentrol. Yumeko weet nu wat haar te doen staat. Tegen iedere prijs moet ze de rol in veiligheid brengen, zelfs als ze daarvoor haar leven op het spel moet zetten.

Echt, al deze boeken zijn stuk voor stuk enorme aanraders voor elke fantasieliefhebber. Hoe kan het ook anders; ik vind niets fijners om even met een boek te ontspannen en een uitstapje te maken naar een andere wereld. 

Lukt het je niet om meer te lezen, ook al vind je het nog zo fijn? Misschien heb je wat aan mijn tips om er meer tijd voor vrij te maken.

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2019?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

8 Reacties

 1. 21 december 2019 / 08:32

  Julie Kagawa gaat op mijn lijst, ik heb andere boeken van haar gelezen, die vond ik erg leuk.

 2. 22 december 2019 / 11:04

  Mooie lijst! Ik was zelf niet helemaal weg van Nocturna, maar ik heb wel enorm genoten van De Zwendelprins en De kleuren van magie (waaahhh bijna deel 3!!!). Ik ben zelf iets meer van de contemporary, maar ik gok dat er nog wel een of twee mooie fantasyboeken gaan verschijnen in mijn top 10 boeken van 2019 🙂

  • Femke
   Auteur
   22 december 2019 / 11:07

   Jaaa deel drie! Maar ik moet bekennen dat ik deel twee nog moet lezen, haha, maar ik volg Schwabb op Twitter en ze is echt een geweldig mens. Ze vertelde dat de jas van van Kell (deels) gebaseerd is op de Room of Requirement van HP! Hoe cool?! Welke contemporary is jouw nummer 1?

 3. 22 december 2019 / 15:09

  Ik heb dit jaar ook De kleuren van magie (maar dan in het Engels) gelezen en ik vond de schrijfstijl van Schwab echt fantastisch! Is deel 3 nog niet verschenen in het Nederlands? Ik heb ‘m namelijk al wel in het Engels gelezen… 🙂

  Ik vind het altijd lastig om een favoriet boek te kiezen, ik had op mijn blog een top 10 gedeeld, maar eigenlijk dekte dat nog steeds de lading niet. Volgens Goodreads heb ik wel 40 boeken (ofzo) vijf sterren gegeven dit jaar, dus dat schiet ook niet echt op. Ik heb erg genoten van De boekendief en de series van Rick Riordan over de Griekse mythologie.

  • Femke
   Auteur
   22 december 2019 / 15:14

   Hij is inderdaad nog niet uit! Begin komend jaar dacht ik, maar dat weet ik niet zeker. Ik heb de films van Rick Riordan wel gezien, maar nooit de boeken lezen haha. Zijn dat aanraders?

 4. 25 december 2019 / 12:35

  Ik heb ze echt allemaal op mijn Goodreads lijstje gezet! Wat klinken ze allemaal leuk en spannend. Hele leuke post om te lezen ook!
  Liefs, Eva

  • Femke
   Auteur
   25 december 2019 / 14:07

   Ze zijn echt heel erg leuk allemaal! Fijne kerstdagen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights