Hoe zag mijn schrijfjaar in 2021 eruit?

Hoe zag mijn schrijfjaar in 2021 eruit?

Ik wil zo eerlijk mogelijk zijn: 2021 was een jaar met veel tegenslagen. Het maakte het moeilijk om op andere dingen te focussen, terwijl ik juist wel heel gemotiveerd was. Daarom is het nu ook lastiger om aan vorig jaar januari te denken. Wat is er allemaal gebeurd? Ben je benieuwd hoe mijn schrijfjaar was, lees dan snel verder.

Voorheen maakte ik geregeld schrijfblogs. Die noemde ik dan de Schrijffabriek en hield ik alles bij. Dat was in 2021 ook de bedoeling, maar doordat er veel mensen overleden, ik een beetje met mezelf in de knoop kwam en ik de draad kwijtraakte, kwam dat er niet van. Niet helemaal tenminste, want ik deed wel een poging, maar die blog is nooit meer verschenen.

Waar schreef ik aan in 2021?

Slashwerk: Waarom kiezen als je kan combineren? 

Toen ik halverwege 2020 afstudeerde vanuit mijn slaapkamer en veel afwijzingen kreeg toen ik aan het solliciteren was, kreeg ik het idee om daar een boek over te schrijven. Er moest iets komen over hoe het was om de tijdgeest van nu te solliciteren. Ik wilde jongeren inspireren om hun dromen te volgen, dus daar ging ik hard mee verder. In september 2020 schreef ik de eerste versie en in december had ik al snel een tweede versie af doordat mijn proeflezers het boek al hadden gelezen. Dat was een hele verandering met het begin van dit schrijfjaar.

Wat deed ik dan met dit boek in 2021? Ik liet er geen gras over groeien en ben met redacteur Sanne Hillemans aan de slag gegaan om het boek persklaar te maken. Dat was niet zo makkelijk als dat het klinkt, maar drie rondes later was ook het binnenwerk aan de beurt. Fast forward: op 15 september 2021 kwam Slashwerk uit. 

Een fantasyproject zonder naam

Ik kreeg het idee al in maart. De allereerste versie, twee woorden, vier versies. Maar het lukte me toen niet om er iets mee te doen. Ik heb toen het boek een half jaar laten liggen. Toen Slashwerk uit kwam ben ik direct met dit boek aan de slag gegaan. Ik moest en zou in november meedoen aan NaNoWriMo. Dus werkte ik personages uit, plotte ik eindelijk weer, maakte ik mijn outline, schetste ik locaties uit en deed ik hordes research. Niet allemaal in die volgorde, dat zeker niet, het was een chaos wat dat betreft. 

In september maakte ik de outline af en in oktober werkte ik elke scene nog net wat meer uit. Toen was het november. 

Hoe was NaNoWriMo? Zeker niet verkeerd! Ik had hele goede dagen, schreef ook twee losse dagen niet, de dagen daarna waren dan weer moeilijker om terug in het ritme te komen, maar al met al was dit een hele geslaagde NaNoWriMo, omdat ik eindelijk weer een fantasieboek mocht schrijven. En ik heb de 50.000 woorden gehaald, al op de 27e van de maand. Daarmee was ook mijn boek af, dus heb ik niet veel meer gedaan. Tijdens het schrijfproces had ik hier en daar al aantekeningen gemaakt om in de volgende versie te herschrijven, dus ik heb er ook wel vertrouwen in dat ik daar iets mee kan doen. Er zijn heel veel mogelijkheden met dit boek en de wereld/locaties/personages die ik heb bedacht. Er zouden zomaar nog andere verhalen kunnen komen, maar het eerst volgende verhaal dat ik ga schrijven, speelt zich weer in een heel andere wereld af dan deze. En ik kijk er nu al naar uit!

Hoe was jouw schrijfjaar in 2021?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights