Een exclusief kijkje in mijn writers journal

Herken je dit: onderweg zijn naar de kapper of met de bus reizen wanneer er ineens een vlaag inspiratie over je heen valt? Daarom is een notitieboek is een standaard onderdeel van mijn tas. Geen cosmetica voor mij, een pen en notitieboek is genoeg. Want deze schrijver heeft altijd iets te pennen nodig. Vandaag deel ik een blik in een van mijn notitieboekjes van de afgelopen jaren, waarin alle eerste ideeën voor mijn boeken komen.

Nee, dat is geen uitnodiging om hem te komen stelen om mijn ideeën te pikken, haha. 

Sinds een paar jaar heb ik standaard de Moleskine journals in mijn tas. Ik hou ervan wanneer een notitieboek een goede omslag heeft en er klassiek uit ziet. Donkergroen is de kleur van 2020, donkerbruin en felblauw van 2019, en een lichte groene, herfstrode en zelfs een paarse met stippen voor de jaren ervoor. De stijl van de journals evalueert mee met mijn stijl en dat merk ik heel goed. Ik vind steeds meer mijn eigen smaak. Het groene herken je misschien wel terug vanuit mijn huisstijl en Instagram feed.

Wat staat er in een writers journal?

Alles wat je maar uit je hoofd wilt hebben. Alles wat je je kan bedenken en alle gekste dingen waar je maar op kunt kopen. Maar soms staat er ook een simpel boodschappenlijstje voor de IKEA in of pen ik marketing ideeën uit. Deze intieme blogpost geeft je een kijkje in wat ik in mijn writers journals heb geschreven door de jaren heen. Alvast een waarschuwing, niet alles is even leesbaar, haha!

2020 – Opening

Elk jaar ‘open’ ik mijn notitieboek met een lijstje met doelen. Vaak gaat dit gepaard met ‘de gekste ideeën voor x jaar’, waarin ik de grootste business ideeën opschrijf. Niets is te gek in deze journal. Deze pagina is terug te vinden in de blogpost ‘een brief aan 2020‘.

2020 – Research

Ik gebruik mijn notitieboekjes het meest voor onderzoek. Elk klein beetje inspiratie of geschiedenis dat me later zal inspireren, komt hier in te staan. Omdat mijn huidige manuscript (terug te lezen in de Schrijffabriek) deels geïnspireerd is door het Colosseum in Rome, heb ik hier vier pagina’s research aan toegewijd. Alles staat zo puntsgewijs opgeschreven, zowel geschiedenis dingen als architectuur aspecten.

2020 – Marketing checklist

Ik ga niet alles over deze checklist verklappen. Daarvoor kan je het beste mijn recensie over Sannes boek 55 Tips over schrijven en uitgeven lezen, want daar komt deze uit! Toen het einde van het schrijfproces van oma’s boek naderde, werd het tijd dat we ook eens nadachten over alles dat na het schrijven komt. Daar heeft Sanne ontzettend bij geholpen.

2019 – Content brainstorm

Aan het eind van het jaar ga ik alvast nadenken over de content van het volgende jaar. Ik schrijf gewoon alles op wat er bij me binnenkomt, of ik het nou ga gebruiken of niet. Misschien herken je wel een paar blogposts uit dit rijtje, zoals nieuwsbrief tips of de lessen van 2019.

2019 – Documentatie schrijfvoortgang

Vorig jaar schreef ik een boek genaamd Van Bloed en Marmer. Ik moest niet veel meer, maar ik had er niet zo heel veel zin meer in. Toch zette ik door en ik motiveerde mezelf door elke keer mijn schrijfvoortgang te noteren. Daar kreeg ik vanzelf wel weer motivatie door.

2019 – Personages uitwerken

Als je heel goed oplet, zie je dat dit geen nieuwe personages zijn. Een paar jaar geleden schreef ik het boek Achter Hemel en Aarde en omdat ik mezelf probeerde te motiveren om het verhaal nog een keer helemaal om te gooien, schreef ik korte personage bio’s voor in de boekproposal. Uiteindelijk heb ik er helemaal niets meer mee gedaan, haha.

2018 – Een huisstijl brainstorm

Een wilde tekening van mijn eerste inspiratie voor een logo. Mijn huidige huisstijl is daarop gebaseerd. Check de blogpost die ik erover schreef: mijn huisstijl is af!

2018 – Plot oma’s biografie

Niet te geloven! Ik heb gewoon nog de allereerste keer dat ik over oma’s boek schreef in mijn notitieboekje staan. Wauw. Deze pagina’s ga ik voor altijd koesteren. Dit was namelijk het moment dat we de drie bouwstenen voor oma’s boek vastlegden. Wil je meer weten over oma’s biografie? Er is een blogpost over de cover reveal én de lancering en in de webshop kan je het boek bestellen.

2017 – Onderweg bloggen

Een wilde pagina met blogposts! Deze schreef ik in de bus, vandaar die hanenpoten en echt het lelijkste handschrift. Deze blogpost kan je nog steeds op mijn website terugvinden: ik probeerde flexwerken uit.

2017 – Inspiratie

Maar mijn allereerste Moleskine journal vulde ik met inspirerende quotes. Ik weet nog wel dat ik deze notitieboekjes het liefst zo netjes kogelijk wilde houden, maar hé, zoals je al kon zien heb ik mezelf daar goed overheen kunnen zetten. Ik bladerde nog vaak terug naar deze pagina, maar toen ik erdoorheen bladerde tijdens het foto’s maken, voelde ik al hoe oud het papier werd. Bizar!

Dat was alweer de spontane duik in mijn notitieboekje. Heb je inspiratie opgedaan voor je eigen writers journal? Laat het me dan weten!

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. Samuel en Julia
  26 oktober 2020 / 00:18

  Hoi Femke!

  Niet perse na aanleiding van deze post, maar meer na aanleiding van je YouTubekanaal, vroegen wij ons af of jij jouw manuscript, Van Bloed en Marmer, gaat uitbrengen.
  We vinden het leuk om af en toe samen jouw schrijvlogs te kijken omdat dit een wereld is waarin wij allebei helemaal niet bekend zijn. Nu zijn we heel erg nieuwsgierig geworden naar je manuscript.

  Heel erg bedankt alvast!!

  Groetjes!

  Samuel en Julia

  • Femke
   Auteur
   26 oktober 2020 / 11:55

   Hoi Samuel en Julia!

   Wat een leuke reactie om vanochtend mee wakker te worden. Mijn reactie is iets later, mijn excuus! Van Bloed en Marmer wil ik zeker ooit uitgeven, maar op dit moment heb ik een ander manuscript gekozen die beter werkt als debuut. Maar ik ben nog lang niet uitgekeken op de wereld Aeseron en de hoofdpersoon Moïse 🙂 De voortgang van dit manuscript kan je teruglezen in de blogposts van de schrijffabriek. Daar heb ik alles vanaf 6 januari bijgehouden.

   Bedankt voor jullie lieve reactie!

   Liefs,
   Femke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: