Worldbuilding in de eerste 15 minuten van Star Wars VII

Schrijf je een dystopian of high fantasy? Dan komt daar veel worldbuilding bij kijken. Laatst analyseerde ik de eerste Harry Potter film en nu pakte ik de zevende film van Star Wars erbij. Zo laat ik je zien hoeveel elementen er bij worldbuilding komen kijken. 

Ik leerde Star Wars al kennen op de basisschool. Mijn achterneef was er heel erg fan van en ooit keken we met een groep vrienden een paar van de films. Onderweg naar film 9, de laatste van de Rey-trilogie om het zo maar even te noemen, zocht ik op welke oude films ik ooit wel had gezien. Wat bleek? Ik had alleen één van de oudste drie gezien en daarna alleen 5 en 6. Zelf had ik wel 7 en 8 gekeken en toen ging ik eindelijk naar 9 in de bioscoop. Ik ben geen grote fan van science fiction, maar voor Star Wars maak ik een uitzondering!

Dit zijn de worldbuilding elementen in Star Wars: The Force Awakens

 1. Een moederruimteschip en kleinere schepen
 2. Stormtroopers, mensen die de vrede bewaren, een soort militair. 
 3. BB8 en zijn piepjestaal
 4. Zandhuizen
 5. Pistolen die lasers schieten
 6. Kylo Rens masker, als ode aan het masker van Darth Vader
 7. Ruïnes van oude ruimtevaartschepen
 8. Zand, zandbanken en woestijnen
 9. Reys zwevende motor
 10. De schroothoop waar Rey haar vondsten verkoopt
 11. De plakjes ‘groene spons’ die veranderden in broodjes
 12. Reys spreektaal
 13. Het metalen paard?

En dan kunnen we het belangrijkste niet vergeten: de force. De force is een kracht die door alle drie de trilogieën een rode draad heeft. Als je zelf Star Wars wilt kijken, kijk dan eerst 4, 5 en 6, dan 1, 2 en 3 en daarna pas 7, 8 en 9. Gekke volgorde, hè? Dat komt omdat de filmstudio nog niet over de mogelijkheden bezat om de special effects te maken zoals gepland was in 4, 5 en 6. 

Worldbuilding kan best overweldigend zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Hetzelfde geld voor een plot voor je boek of een personage bedenken, of zelfs een schrijfroutine. De meeste onderdelen van een boek beginnen met dé grote vraag: wat heeft je verhaal nodig?

Welke basis worldbuilding elementen kwamen er voorbij?

 1. Fabeldieren
 2. Klederdracht
 3. Transport
 4. Justitie
 5. Leefgewoontes
 6. Soorten landschappen
 7. Verschillende talen
 8. Voorwerpen en voedsel

Dat zijn al twee anderen elementen dan in mijn analyse van Harry Potter: justitie en de soorten landschappen. Harry Potter is gebaseerd op Engeland, maar Star Wars is in de ruimte met allemaal verschillende planeten. En dan zal ik nog niet eens beginnen over de ‘wereldkaart’ van Star Wars, heet dat dan nu ruimtekaart? Ik ben wel een fan, maar geen superfan en weet niet hoe dat heet, haha.

Door alle negen films worden nog meer elementen besproken. Laat je me weten welke elementen je nog meer bent tegengekomen? En wil je meer schrijftips lezen? Hou dan mijn website in de gaten! 

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: