De wijze lessen van 2020

De wijze lessen van 2020

Het is alweer het derde jaar op rij dat ik ‘de wijze lessen van’ terugbreng als rubriek. Ik verzamelde mijn wijze lessen van 2018 en 2019 in blogvorm en ook nu blik ik terug op mijn geleerde lessen van het jaar 2020. 

Dit jaar is echter anders. In 2018 had ik vier wijze lessen geleerd, in 2019 had ik drie geleerde lessen – 2020 eindigt met slechts één wijze les. Maar ik denk dat het wel de belangrijkste les is van allemaal.

Soms moet je je angsten onder ogen komen en gewoon even doorzetten

Waar heeft deze wijze les mee te maken?

Deze les heeft met zoveel situaties te maken, maar ik heb er maar vijf uitgeplukt om met je te delen. Zoals je misschien wel weet schreef ik ooit een blog genaamd ‘soms moet je je angst onder ogen komen’. Die ging toen over de realisatie dat oma niet altijd leeft en dat ik best wel een beetje bang ben voor haar dood. Dat mag, als je maar onthoudt dat ze er niet altijd zal zijn. In 2020 zijn er meerdere situaties geweest dat ik even flink moest doorzetten, omdat ik anders niet zou groeien als persoon. 

Een situatie daarvan is het afmaken van een boek. Niet een boek, niet alleen oma’s biografie, maar de nieuwe non-fictie, mijn Zandkasteel-project waarover je kan lezen in alle Schrijffabriek blogs, het bedenken van nieuwe boeken en oude series terugbrengen. Het is eng om een boek van 80.000 woorden en soms nog veel meer ineens tot een eind te brengen. Daarom schrijf ik voortaan eerst het einde, dan lijkt het niet zo eng meer. 

Maar dit jaar heb ik ook veel familieleden weer gezien, dat was heel eng. Ik ging enge gesprekken aan zodat ik voor mijn eigen toekomst kon kiezen, mijn pad, mijn droomleven. Het engste daarvan was om écht voor mijn toekomst te kiezen. Alleen al die keuze was bizar. Je stapt ineens in het diepe en start bij 0 en moet het maar zien te maken, om het zo plat te zeggen. Daarnaast had ik ook mijn eerste spreekklussen. Ik stond dan wel met klotsende oksels voor de klas, maar ik had ook een glimlach op mijn gezicht die niet weg te slaan was. Ik trok een aantal keer de stoute schoenen aan, kwam mijn angsten onder ogen en groeide als persoon. Dat is waar het leven toch om gaat?

Denk jij weleens na over wat je geleerd hebt in bepaalde periodes? Reflecteer je dan ook?

Liefs,
Femke

Wil je van alles op de hoogte zijn, van alle projecten die ik in 2021 lanceer en ook tussentijds geleerde lessen lezen? Schrijf je dan in voor ‘De brief van Femke’. Elke eerste maandag van de maand ontvang je dan een brief in je digitale mailbox. Blijf up-to-date!

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights