Hoe gaat het met mijn manuscript LIS?

Herinner je je mijn blogpost nog over mijn manuscriptplan? Nou, ik niet… omdat de plannen zijn veranderd. Begin augustus schreef ik over een plan van aanpak voor mijn boek Linguae in signum omdat ik niet wist wat ik er mee wilde doen. Behalve uitgeven was alles wazig. We zijn nu een jaar verder sinds ik het boek tijdens NaNoWrimo schreef en sinds het plan, is er niet veel gebeurd.

Wanneer blijf ik nou eens vanaf het begin tot aan het eind trots op hetzelfde boek?

Dit is een serieuze vraag die ik mezelf gesteld heb tijdens de proeflezenfase. Melissa had feedback teruggegeven waar ik blij mee was en mee verder kon, maar toen de proeflezers begonnen met lezen veranderde mijn plezier. Van de acht proeflezers kwamen er twee of drie al niet verder dan de eerste twaalf hoofdstukken. Een proeflezer zei zelfs dat ze het boek wilde neerleggen omdat ‘de geknutselde zinnen niet ten goede komen van het verhaal’. Ai… En dat heeft ze vervolgens ook gedaan door niet meer verder te lezen. Achteraf ben ik blij dat ik de feedback niet tijdens de fase heb gelezen en pas daarna, want ik denk dat ik door die opmerking er heel snel klaar mee was geweest.

Zo waren er nog meer opmerkingen waarvan ik dacht, nou ja zeg. Ik mag natuurlijk niet klagen want iedereen heeft zich vrijwillig aangemeld, maar ik had in de introductiemail wel gevraagd om het eerlijk, maar vriendelijk te houden. Dat gevoel had ik niet altijd. En toen maar een proeflezer de deadline had gehaald, raakte ik mijn motivatie helemaal kwijt.

Dus ik ben een beetje geëindigd bij het doorvoeren van de feedback uit de enquêtes. Een paar proeflezers hielden in Word-documenten aantekeningen bij en die heb ik wel vanaf het begin bijgehouden. De bedoeling was dat het boek deze maand bij Lianne zou liggen voor een beoordeling…

Wat ik als schrijver en persoon goed moet onthouden is dat er altijd mensen zijn die je schrijfstijl niet waarderen. Dat mag! Dat is normaal. Is het fijn om dat te lezen? Nee, dat niet, maar ik kan leren hoe ik er mee om kan gaan.

Schrijf ik nog wel?

Dat zeker! Door mijn tussenjaar was mijn ‘creative well’ een beetje opgedroogd, maar ik kom er langzaamaan weer in. Ik moet ook mijn plekje weer vinden. Ik schreef namelijk altijd in het zonnetje in de hoek van de woonkamer, maar aan het begin van mijn tussenjaar is de bank omgedraaid. Zo zie je maar weer hoe je creativiteit beïnvloed kan worden door de werkplek.

Het is nu ook weer NaNoWriMo. Ik schrijf wel aan een nieuw project, maar het gaat langzaam. Aan het begin van de maand werden ook mijn verstandskiezen getrokken, dus stond schrijven op een lager pitje. Ik moet er gewoon weer inkomen! Gelukkig is dit het weekend dat ik samen met Nienke bij Ismay een sleepover heb die helemaal in het teken staat van NaNoWriMo. Tijd om die 50.000 te halen!

Wat ik dan wel doe als ik niet aan het schrijven ben? Video’s maken voor YouTube, bloggen of ik zit gewoon op school. Op mijn Instagram Stories hou ik bij wanneer ik wel aan het schrijven ben. Zulke kleine updates zijn leuk om terug te lezen. Zie ik je daar?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 21 november 2018 / 22:35

  Hoi femke,

  Mocht je nog iemand willen die het proefleest: wellicht kan ik iets voor je betekenen. Je hebt helemaal gelijk qua smaak, ik weet niet waar het boek over gaat, dus ik weet ook niet hoe ik erop reageer. Heb je een synopsis, voor het geval je nog een proeflezer wilt? Ik kan altijd kijken of het binnen mijn interesse valt.

  Groetjes Stefanie (@stefanieswereld; ik ben op het moment deactief op instagram)

  • Femke
   Auteur
   22 november 2018 / 11:11

   Hoi Stefanie, op dit moment weet ik nog niet zo goed wat ik met LIS ga doen, maar ik hou je in mijn achterhoofd 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: