Mijn must-reads van 2018

Vorig jaar kon het me niet zo veel schelen welke boeken ik zou lezen, als ik maar aan de twaalf boeken kwam om de Goodreads Challenge te behalen. Dat lukte! Toch gaat dat dit jaar veranderen. Ik weet precies welke boeken op mijn to be read lijst horen en die wil ik vandaag met jullie delen.

Ave Cesaria – Sanne Hillemans

Ave Cesaria is het vervolg op Sanne’s boek Circus Cesaria. Ave kan niet los gelezen worden van Circus Cesaria en daarom kan ik niet veel vertellen over dit boek zonder spoilers te geven. Toen Circus Cesaria uitkwam, had Sanne ‘m al naar me opgestuurd voor ik het boek kon kopen. Deze keer wil ik haar boek wel bestellen! Voor ik een korte samenvatting geef van Circus Cesaria, is het wel leuk om te benoemen dat de boeken van Sanne de eerste indie boeken zijn die ik gelezen heb. Indie boeken zijn boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven (als ik het goed zeg, tenminste. Sanne, correct me if I’m wrong).

“Circus Cesaria gaat over Noah die na een tragische gebeurtenis de kans krijgt om bij een reizend circus te werken. Hij ziet geen enkele reden om niet mee te gaan en leert daar veel leuke mensen met interessante achtergronden kennen.” 

A quite kind of thunder – Sara Barnard

Hij hoort niet. Zij spreekt niet. En dat sprak mij aan. Ik vond dit boek in november toen ik aan het zoeken was naar young adult boeken waarbij het hoofdpersonage doof is, omdat in mijn eigen boek het personage ook doof is. Mijn eerste gedachte was vooral, mijn boek kan toch niet het eerste boek zijn waar slechthorendheid vertolkt wordt? Het maakte mij dus extra blij toen ik dit boek vond, met een toffe cover! Het boek gaat verder over een relatie tussen de twee waar hij wel kan luisteren en zij veel wil zeggen. Ondertussen heb ik dit boek al uit. Beter nog, het was het allereerste boek van het jaar! Ik hou van Steffi’s manier van denken, het is heel melig en van een typische tiener. Je kan zeker om haar lachen.

De Kronieken van de Onderwereld – Cassandra Clare

Als je mijn boekenkast video kent, weet je dat ik van het eerste boek in de serie een Engels exemplaar heb gehad. Ik vond het niets, kon er slecht doorheen komen door de lange en zwaarbeladen zinnen met moeilijk woorden en daar baalde ik van omdat ik wel van de wereld, de serie en ook de film hou. Toen ik een paperback van de Nederlandse versie in de Donner vond, kocht ik het eerst niet omdat ik bang was tegen de Nederlandse vertalingen van termen zoals The Silent Brothers te stuitten maar aan het eind van de middag liep ik blij de boekhandel uit met het boekje in mijn tas. Poging nummer twee! (Een kleine edit van een maandje later, boek een, twee, drie en vier zijn al uit, ik lees momenteel vijf en zes staat al in mijn boekenkast, woohoo!)

Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

54 Minuten was voor mij één van de beste boeken van 2017. Het zal je dan ook niets verbazen dat zodra ik zag dat er nog een boek van Marieke vertaald werd, ik deze meteen op mijn verlanglijstje heb gezet. De cover is heel speciaal, koud, simpel en toch veelzeggend. Net als die van 54 Minuten, het boek dat ik me juist herinnerde door de krijtjes op de voorkant. Bij het lezen van de flaptekst was ik wel een beetje verward want Corey is namelijk geen jongen maar een meisje. Marieke sloeg me omver met haar woorden en ik weet bijna wel zeker dat ik niet teleurgesteld zal worden met Voor ik je loslaat.

“Twee vriendinnen zijn onafscheidelijk tot één van hen verhuist. Het afscheid tussen hen is lastig maar ze beloven elkaar snel weer te zien. Als Corey terugkomt om Kyra weer te zien, krijgt ze het verschrikkelijke nieuws dat Kyra dood onder het ijs is aangetroffen onder het mom van zelfmoord. Corey voelt dat er iets niet klopt en gaat daarom opzoek naar antwoorden.” 

Milk and Honey – Rupi Kaur

Het boek dat vorig jaar Instagram overnam: de poëziebundel van Rupi Kaur. De bundel is opgedeeld in vier hoofdstukken en ze nemen je mee naar verschillende emoties en de heftigste momenten in je leven. In veel recensies heb ik gelezen hoe het boek je ook meeneemt op een reis van zelfreflectie, waarvan ik van mening ben dat iedereen dat kan gebruiken. Ik ben al veel quotes van Rupi Kaur tegengekomen en ik ben nieuwsgierig naar de rest.

6 / The sun and her flowers – Rupi Kaur

Hier heb ik nog een gedichtenbundel. Het zijn wel dunne boekjes, maar het blijven boeken. De bundel is dit keer verdeeld over vijf hoofdstukken en door Rupi Kaur zelf geïllustreerd. The sun and her flowers gaat over vallen, opstaan, loslaten, helen en groeien. Hoe we alle vormen van liefde moeten vieren, onder welke omstandigheden dan ook.

“this is the recipe of life
said my mother
as she held me in her arms as i wept
think of those flowers you plant
in the garden each year
they will teach you
that people too
must wilt
fall
root
rise
in order to bloom”

Things are what you make of them – Adam J. Kurtz

Dit is hèt creatieveling boek dat je steeds op Pinterest voorbij ziet komen. Getekend in alle kleurig van de regenboog, de meest positieve wijsheden die je als creatieveling nodig zult hebben. De geperforeerde en afgescheurde stukjes papier waarom Adam J. Kurtz schreef, zijn simpele maar belangrijke lessen van een kunstenaar naar alle andere kunstenaars die hij maar bereiken kan. Het boek is niet alleen toegankelijk, maar heel praktisch. Ik wil het graag net als poëzie lezen, slechts een paar pagina’s voor ik ga slapen om de dag positief af te sluiten. Wie weet draai ik het wel om, dat ik ‘s ochtends wat bladzijdes lees om frisser dan ooit de dag te beginnen. Waar ik nu al zeker van ben, is dat ik ga genieten van dit kleurrijke boek.

War Storm – Victoria Aveyard

Dan een deel van mijn favoriete boekenserie, Red Queen. War Storm is het allerlaatste boek van de vierdelige serie, waar zilverbloed de overhand heeft en roodbloed in armoede leeft. Maar Mare Barrow is anders. Dat is een van de weinige dingen die ik over de serie kan zeggen zonder te verklappen waar deel twee en drie heengaan. Het is een Engelse serie, maar het is ondertussen ook vertaald naar het Nederlands, en wat zijn de covers toch krachtig.

Fataal spel – Chinouk Thijssen

De boeken van Chinouk en Joyce zijn de eerste twee thrillers van mijn boekenverzameling. Ze waren beide zo goed geschreven dat ik er meer van wil. Dan is het maar goed dat Chinouk meer boeken klaar heeft staan om uitgegeven te worden. Dit is ook haar debuut bij de uitgeverij Clavis! Het idee klinkt heel interessant en vooral ook creepy. Het boek zal pas in april verschijnen, maar ik hem ‘m al kunnen pre-orderen bij Clavis. Als je meer over het boek wil lezen, zoek dan vooral Chinouk eens online op.

“Als haar zusje Jessie wordt ontvoerd, stuurt de kidnapper allerlei opdrachten naar Carmen. Alleen als ze gewillig meespeelt en alle raadsels oplost, zien de twee meiden elkaar nog terug. Althans, dat is wat de dader beweert.”

Dit zijn de boeken van 2018! Er komen vast nog veel meer boeken uit dit jaar en ik hoop Stad van Beenderen zo leuk te vinden dat ik het tweede boek ook wil lezen. En een stiekeme hoop van mij is dat ik ook dit jaar begin aan de eerste Harry Potter.

Welke boeken wil jij dit jaar lezen?

Liefs,
Femke

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

 1. 27 februari 2018 / 20:05

  Die boeken (of boekjes) van Rupi Kaur, daar ben ik dus super benieuwd naar. Je ziet ze overal voorbij komen en ondanks dat je op Instagram al veel kunt lezen, wil ik ze toch ook graag eens volledig lezen. Echt benieuwd naar!

  • Femke
   Auteur
   28 februari 2018 / 20:44

   Ik ben er ook heel benieuwd naar. Ik heb al wel reviews gelezen van mijn favo blogs en hier en daar losse gedichten op social media, maar het klinkt erg goed. Deze boeken worden niet zomaar gehyped, dat weet ik wel zeker!

 2. Esther Moody
  3 januari 2020 / 14:30

  Hallo Femke.
  Ik heb de eerste 3 delen van de boeken van Victoria Aveyard gelezen en vind ze geweldig.
  Is het vierde deel “ war storm” al in het Nederlands uitgebracht?
  En waar zou ik die dan kunnen kopen?
  Groetjes Esther.

  • Femke
   Auteur
   3 januari 2020 / 14:33

   Hoi Esther! War Storm gaat helaas niet vertaald worden. Victoria Aveyard had haar boek toentertijd als trilogie gepitcht en een deal voor drie boeken gemaakt, waardoor de vierde een verrassing was. Haar Amerikaanse publisher is er toen wel mee akkoord gegaan, maar de Nederlandse (volgens mij) niet en sindsdien is er nooit een deel vier in het Nederlands uitgekomen. Echt jammer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: