Ben jij verslaafd aan social media?

Check jij je telefoon zodra je wakker wordt? Kijk je naar elke melding die binnenkomt? Word je ’s nachts weleens wakker en wil je Instagram checken, nu je toch wakker bent? Dan denk ik dat je toch een beetje verslaafd aan Instagram bent geworden. Maar dan de volgende vraag: wat doe je eraan?

Een biljoen

We zijn met een biljoen. Ruim een biljoen aan gebruikers delen foto’s op Instagram, een app die bijna tien jaar geleden de wereld in gekomen is. Tegenwoordig gebruiken een hoop mensen Instagram als een portfolio of online dagboek, en hoewel het leuk is om een kijkje in het leven van een ander te krijgen – heeft het ook een donker randje. 

Een van de valkuilen van Instagram: het vergelijken

Het is leuk om je dagelijkse leven in je Stories en foto’s vast te leggen (welk cakeje eet je nu? Welke afspreek heb je nu? Welke les ga je in?). Alleen kan het ook aardig met je hoofd knoeien als je niet lekker in je vel zit. Instagram laat vooral het ‘perfecte’ plaatje zien, terwijl het niet zo kan zijn in het echte leven. De app is vaak een verbeterde versie van jezelf. Het doet dus ook veel met je mind. Om dan nog niet eens aan de pijnlijke duimen te denken die je krijgt als je te veel scrolt. 

‘Comparison will kill you’

Ik heb deze quote al vaak genoeg gebruikt. Het is zelfs mijn telefoon achtergrond, het blijft me eraan herinneren dat ik mezelf niet steeds moet vergelijken met de mensen die ik volg. Een andere quote die daar goed bijaan sluit is: ‘vergelijk jouw hoofdstuk een niet met hoofdstuk 31 van een ander.’ Zonder dat je het soms doorhebt, maak je je zorgen om de likes en de volgers. Of over jezelf, en of je wel een spannend genoeg leven hebt omdat anderen plaatsen over gezellige uitjes. Iedereen heeft zijn of haar donkere dagen, en dat wordt niet altijd gedeeld. Het kleine percentage aan gebruikers die dat wel deelt, zijn vaak in #echtinsta te vinden. 

Onthoud, jouw zelfrespect hangt niet vast aan nummers op social media. 

Hoe verminder je je Insta gewoontes?

Weet jij van jezelf waarom je zoveel tijd op Instagram spendeert? Ik hield het voor de lol eens bij in een blogpost van februari. Verveel je je, ben je naar iets op zoek, inspiratie misschien, of motivatie? Een gezondere optie is een nieuwe hobby zoeken. En wil je dan toch Instagram bij de hand houden? Volg dan gewoon account die met je hobby te maken hebben, zo word je er weer aan herinnert om je hobby op te pakken. Borduur je sinds kort? Volg dan bijvoorbeeld @irisborduurt

Tips om je gebruik te minderen

 • Cold turkey: gooi de app van je telefoon 
 • Stel een social media limiet van een uur in
 • Zoek een nieuwe hobby of iets anders dat je wilt leren
 • Zet je meldingen uit, zo kijk je er al minder naar
 • Plan een kwartiertje ‘online zijn’ in 
 • Mute Stories van de mensen die je niet leuk vindt
 • Loop een rondje door je dorp of stad
 • Plan leuke dingen met je vrienden en maak een ‘no phones’-policy

Waarom zit jij op Instagram?

Weet waarom je juist wel gebruik maakt van de app. ‘Know your why’ zei Simon Sinek ooit. Dat sluit eigenlijk aan op alles. Waarom doe je wat je doet? Waarom wil je een nieuw project starten? Je kan wel iets maken, en dan nadenken over hoe je het gaat doen, maar het zal niet al jouw passie bevatten als je je waarom niet weet. Begin daarom met je waarom, en bouw dan vanzelf naar buiten. Maar op precies dezelfde manier kun je er ook achter komen wat je dus met Instagram wilt. 

Zo schreef ik al eens eerder over social media. Over wat maken voor mij betekende, die je hier kan teruglezen. Ik vroeg mezelf af waarom ik me laat tegenhouden door social media, waarom die nummers van de likes en follows me achtervolgden en me alles liet uitstellen. 

Laat jezelf alsjeblieft niet tegenhouden door nummers, andere mensen of vrienden die misschien niet achter je staan. YOU DO YOU.

Liefs,
Femke 

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

 1. 1 september 2019 / 12:55

  Wat mooi geschreven! En het klopt helemaal wat je zegt. Ik heb sinds kort een app ingesteld om social media voor een bepaalde tijd te blokkeren zodat ik er niet op kan kijken. Het is eigenlijk zonde hoeveel tijd van je dag je daaraan spendeert!

  • Femke
   Auteur
   1 september 2019 / 12:57

   Dankjewel ? Dat is een goeie! Is dat de app Forest? Als ik nu ook kijk, vanaf het moment dat ik wakker werd om 10:30 tot nu: ik heb alleen nog maar Instagram en YouTube open gehad en ben mijn bed nog niet uit geweest. Dat is wel het mooie van zondagen, vooral voordat school weer begint, maar toch ?

 2. 6 september 2019 / 10:18

  Zo’n verhelderende post! Soms moeten we iemand anders het horen zeggen om weer in te zien hoeveel we eigenlijk ‘online’ zijn.
  Ik zelf hou sinds 2019 elke dag een uurtje ‘offline’. Daarin zit ik niet op mijn telefoon en ben ik bezig met andere dingen.

  • Femke
   Auteur
   6 september 2019 / 11:02

   Een uurtje offline is een goeie! Misschien dat ik dat ‘s avonds ga inplannen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: