Neemt social media mijn leven over?

Schermtijd. Het drukt me werkelijk met mijn neus op de feiten: ik spendeer te veel tijd op mijn telefoon en social media. In de vakantie was het erger dan het nu is, want nu moet ik gewoon naar school. Ik ben heel blij met de komst van de smartphones en internet, maar ik weet nu al dat ik later strengere regels wil opstellen. Maar hoeveel tijd spendeer ik dan echt op social media? 

De vreemde categorieën

Schermtijd op de iPhone heeft een vreemde indeling voor de categorieën. Er zijn dingen die onder sociale netwerken vallen maar heel ergens ander staan. Zoals VSCO staat onder onderwijs en Twitter onder creativiteit… lijkt me eerder andersom. Safari valt onder gezondheid en fitness, Pinterest is anders, bestanden productiviteit en natuurlijk is Instagram sociale netwerken. Tot je alles aanklikt, dan staat alles wel onder de juiste categorie. 

Werkt een limiet?

Is het gek als ik zeg dat ik geen limiet in durf te stellen? Ik wil er gewoon op kunnen als ik me verveel… slecht he? Ik haal er te veel inspiratie uit voor school en mijn schrijven en ik werk op allemaal verschillende momenten op een dag aan die dingen. Het is alsof ik niet uit kan staan. Behalve als ik bij oma ben en we samen zijn, dan hou ik een boek vast. Op sommige momenten heb ik social media gewoon nodig voor inspiratie. 

De afgelopen 7 dagen

Het is vandaag vrijdag 1 februari en mijn gemiddelde per dat is zo’n 4 uur en 49 minuten. Mijn weektotaal is 33 uur en 49 minuten… van het totaal schrik ik niet. Maar van die per dag wel! Gisteren, donderdag de 31e, zat ik het meeste op social media van de hele afgelopen week. Vooral op sociale netwerken en productiviteit apps. 

Aantal keer opgepakt

Het gekke is dat ik zo’n 88 per dag mijn telefoon oppak. Vandaag heb ik hem al 25 keer opgepakt. Waar ik al wel achter ben, is dat het ‘oppakken’ ook betekent dat je ‘m even oppakt om de tijd te kijken – dus letterlijk alleen het oplichten van je scherm. Dan valt het wel mee, toch? 

Die ene wormhole

Ik weet van mezelf dat die Instagram explorepage een enorme verleiding is. Nieuwtjes in de showbizz en in de echte wereld, schrijfinspiratie, nieuwe boeken, handsome Shawn Mendes haha, kookvideo’s noem maar op. En als ik dan een keer wat heb aangeklikt, blijft ik scrollen en scrollen. Het is niet per se verleiding, want er staat ook veel onzin tussen. Meer afleiding en verveling waardoor ik daar weer beland. 

Door die wormhole krijg ik soms wel het gevoel van Fem, iets minder nu, je had je tijd ook aan xxx kunnen besteden. Iets meer schrijven, of meer aan huiswerk, YouTube, noem naar op. Dat schuldige gevoel is verschrikkelijk, zeg! Ik zou willen dat ik daar iets anders op kon verzinnen.

Dus, neemt social media mijn leven over?

Dat heeft het wel gedaan, maar nu niet meer – zo veel, dat moet er wel achteraan. Ik herken in elk geval de gevaren en de lokkertjes van social media en hoe ik daaruit moet komen. Ik ben wel benieuwd, heb jij ervaring met een limiet voor je schermtijd?

Nu is nog maar de vraag aan mezelf: ga ik schermtijd binnenkort weer uitzetten ja of nee? Voor nu heeft het geen toegevoegde waarde meer en aan de herinneringen te zien spendeer is steeds minder tijd online.

Houd jij je schermtijd bij?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

3 Reacties

 1. 17 februari 2019 / 17:26

  Ik schrok al toen bleek dat ik anderhalf uur per dag in Insta zat :p haha. Ik heb toen een maand de app verwijderd. Nu gebruik ik hem wel weer maar met een max van 1u / dag. Ik zou zeggen, als je er iets aan wilt doen: stel zo’n limiet in. Als de tijd om is krijg je een melding maar je kan daarna nog altijd zeggen dat je toch wil verder gaan. Ik vind het altijd wel even een bewustmaker om die melding te zien. Dat herinnert mij er dan aan dat ik ook iets anders kan doen, zoals een boek lezen.

  • Femke
   Auteur
   17 februari 2019 / 17:28

   Een tijdje verwijderen lijkt me ook wel wat, maar dan ben ik benieuwd hoe lang ik het niet gebruik ? Ik had zo’n limiet me eigenlijk heel anders voorgesteld. Het is dan eigenlijk alleen een reminder? Boeken zijn veel leuker ?

 2. 12 maart 2019 / 09:48

  Wat goed, ik wist niet eens dat je limieten in kan stellen. Heb social media meteen op 15 minuten gezet, want daar verdoe ik al mijn tijd :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: