Mijn schrijfmojo is weg! Wat nu?!

We hebben het allemaal wel eens. Onze motivatie verdampt en hoe graag we ook verder willen, er zit gewoon geen peper meer in. Ja, pit! We willen onze pit terugkrijgen, maar hoe dan? Met deze acht tips werk je binnen no-time weer aan je boek!

a e s t h e t i c s

Of makkelijker gezegd: collages. En dit is niet zoveel alleen schrijven! Joyce Spijker had het ook al in één haar video’s benoemd, maar als jij iets voor elkaar wilt krijgen zorg dan dat het overal terugkomt. Maak een collage van dat wat je wilt bereiken en zet het als je achtergrond van je telefoon of laptop. Print het uit. Zorg dat je er steeds aan herinnert word. Persoonlijk vind ik het leuk om dit soort aesthetics te maken per personage. Deze collages helpen mij de basis van mijn personages onthouden en het ziet er ook nog eens super hipster uit! Het visueel voor je zien helpt je vaak erg goed op weg.

s c h r i j f p l a y l i s t s

Als er liedjes zijn die jou helpen herinneren aan wat jij wil bereiken of jou precies in die ene mood plaatsen dat je moet schrijven, verzamel dan een hele waslijst aan nummers! Mijn Achter Hemel en Aarde muzieklijst bestaat uit zeven liedjes die ik alleen maar luister wanneer ik aan dat verhaal schrijf zodat ik gelijk weer terug in het idee getrokken wordt. Instrumenteel of met tekst. Dat maakt voor mij niet uit, maar dat kan voor jou misschien wel een verschil maken! Hoor je toch liever teksten? Kies dan eventueel voor een nummer in een andere taal zodat je minder snel mee kan zingen.

d i a l o g e n  u i t o e f e n e n

Dit kan vreemd klinken, dat ben ik helemaal met je eens. Ik oefen soms dialoog onder de douche of voor ik in slaap val (of in de auto, of bij oma in haar luie stoel met de zon op mijn gezicht). Dan dagdroom ik als het ware een beetje en verplaats ik mijzelf in het personage. Soms ben ik de sjaak en val ik in slaap, dan baal ik. Maar meestal trek ik toch nog gauw een blaadje tevoorschijn en schrijf ik het idee op.

d a g d r o m e n

Ik benoemde het al eens hierboven, maar dagdromen wanneer je er tijd voor helpt is een grote aanrader. Plaats je nog eens in zijn of haar schoenen en dagdroom over de setting. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat zou je nu doen? Zo krijg je al snel een goed beeld van je wereld (of de stad waar je over schrijft) en wat nou echt typisch iets is wat je personage op verschillende momenten doet. Dus kom je niet verder met een scene? Dagdroom dan!

i n t e r v i e w

In november/december merkte ik dat ik niet alle personages van AHEA goed genoeg kende. En daar baalde ik van. Hoe moest ik nu verder? Hetzelfde gold toen ik net aan Zwemmen met lood begon. Een andere schrijfster, wiens tips ik echt geweldig vind, hielp me er aan herinneren dat ik ook mijn personages kon interviewen. Hé, dacht ik ineens, dit heb ik vaker voorbij zien komen op het forum waar ik lid van ben. Er is een hele lijst met dingen die je waarschijnlijk nog niet van je personage weet dus draai die ondervragingslamp, kijk ze heel intens aan en vuur die vragen! In mijn Pinterest-board met schrijftips kan je voorbeelden vinden, en natuurlijk heel veel meer tips.

t a g s

Booktags! Schrijftags! Je komt ze tegenwoordig veel sneller tegen. Denk aan de ‘most likely tag’ die veel YouTubers opnemen. Of de ‘naughty list tag’, speciaal in het teken van kerst. Wie is er de Grinch dit jaar? Wie zou er sneller de kerstboom aanranden? Ja, ook zulk soort vragen, maar ik lig er altijd om in een deuk. Dit is een veel vrolijkere en vlotte manier om je personages te leren kennen. Wie weet plaats ik er binnenkort wel eentje online!

r e s e a r c h

Toen ik net het idee van AHEA kreeg, zat ik uren in die stoel van mijn oma en speurde ik Wikipedia af voor mythische dieren en nieuwe mythes die ik nog niet kende. Dit motiveerde mij toen al, waarom niet nog eens? Wat is nou echt een groot onderdeel van jouw verhaal? Lijkt het je niet tof om er nog meer over te weten? Research die handel! Nieuwe inspiratie ligt vaak slechts om de hoek.

w o o r d d o e l

Dit is een deel van een van mijn doelen voor het eerste kwartaal. Stel een woordaantal vast. Voor Zwemmen met lood wil ik wekelijks minimaal 1000 schrijven. Het maakt niet uit hoe hoog of laag je doel is. Als je er maar zeker van bent dat je het kan halen. En blijft schrijven. Wat zegt men ook alweer… Na 21 dagen wordt iets automatisme?

Als ik ergens achter sta, dan is dat het ‘na 21 dagen’ wel. Het hielp mij immers vorig jaar twee keer een maand door te komen zonder chips te eten! En in 2015 ook. Het leukste van deze tips vind ik de aesthetics maken en dialogen uitoefenen, want soms ‘zeg’ ik dingen waar ik anders nooit op zou komen.

Wat is jouw grootste tip om gemotiveerd te blijven?

Liefs,
Femke

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

  1. 23 juni 2018 / 08:16

    Dit zijn echt supergoeie tips Femke, dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: