Plastic soup en wat ik er aan kan doen

Plastic soup en wat ik er aan kan doen

Het is de laatste tijd niet meer te missen: plastic soup is taking over our seas. We worden er in het nieuws mee doodgegooid, ja, letterlijk, over hoe onze afval in de zee beland. Wij zijn de reden van de plastic soup. Ik besloot een lijstje te maken van al het plastic dat ik gebruik om te kijken hoe het beter kan. Hoe ík het beter kan doen. Want een schone omgeving begint bij jezelf. Gelukkig kan ik zeggen dat ik nog nooit zomaar afval op straat heb gegooid.

1. Plastic flesje als gietertje

2. Twee drinkflesjes die ik hergebruik

3. Verpakking van koekjes voor onderweg

4. Plastic zakje voor mijn lunch

5. Voorgebakken popcorn

6. Wattenstaafjes

7. Gezichtsproducten van The Body Shop

8. Douche producten van LUSH

9. Ik print soms veel papier

10. Drinkrietjes

11. Tandenborstel

 

Zo heb je al snel een aardig lijstje, terwijl het ook anders kan. Gebruik ik dan al houten tandenborstels en wattenstaafjes? Nee, maar ik weet wel dat één plastic tandenborstel er net zo lang over doet om te verteren dan drie houten tandenborstels. Wel verminder ik mijn gebruik van rietjes, door simpelweg ook minder frisdrank te drinken. Ik hergebruik mijn flesjes om iedere dag water uit te drinken. Eentje zelfs als een gieter voor mijn bonsai boompje en pilea plantje. Ik breng al mijn LUSH flesjes en potjes terug naar de winkel, want daar krijg je, in ruil voor het recyclen van vijf schone potjes, een gratis vers gezichtsmasker voor terug. Dat is een win win situatie!

Voor punt twee kan ik ook fruit meenemen dat niet in plastic verpakt is als tussendoortje, ook al hou ik meer van andere zoetigheden. Ik kan een broodtrommel gebruiken voor mijn lunch. Of mijn eigen popcorn poffen in de pan of in de magnetron. Meer op de laptop editen dan op papier. Er zijn zoveel manieren om het anders aan te pakken, als je er maar tijd in steekt om het even uit te zoeken.

Wat doe jij om zo min mogelijk plastic te gebruiken?

Liefs,
Femke

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg:
0
Deel:

3 Reacties

 1. 14 juli 2018 / 09:23

  Eerlijk gezegd ben ik er niet héél bewust mee bezig als in dat ik niet elke dag denk aan oplossingen voor mijn dagelijks plastic verbruik. Ik schrik er bijvoorbeeld soms wel van hoeveel afval wij hier hebben, vooral plastic. Maar we nemen wel stappen en alle beetjes helpen hé? Zo hebben wij zo’n Brita waterkan gekocht in plaats van dat we elke week 24 liter water in plastic flessen kopen (bespaart ook nog eens veel geld!). Ik heb een flesje van Tupperware dat ik altijd meeneem zodat ik onderweg geen water hoef te kopen. Wij gebruiken een brooddoos en ik neem vaak gewoon een appel mee in plaats van een koek. Maar er zijn nog wel veel dingen die verbeterd kunnen worden ook. Goed dat je hier een artikel aan besteedt. Dat maakt mensen toch wat meer bewust 🙂

  • Femke
   Auteur
   14 juli 2018 / 09:27

   Wat interssant om te lezen! Mijn zusje en haar vriend scheiden wel afval, maar dat moet volgens mij van hun flateigenaar, maar soms nemen wij dan ook een afvalzak van ze mee naar huis omdat het én stinkt, en zoveel is. En een Tupperware flesje is ook inderdaad niet zo zwaar. Hoeveel liter is je flesje? Als ik in Rotterdam met de metro reis, komen we langs twee havens. De hoeken liggen altijd vol afval en dat maakt me echt niet blij…

 2. 18 juli 2018 / 10:29

  Goed om hier bewust mee bezig te zijn! Toen ik laatst boodschappen deed keek ik eens naar wat er allemaal in mijn winkelwagen zat en zo’n beetje overal zat een plastic verpakking omheen. Als we met z’n allen plastic willen verminderen gaat het lastig zo…
  Wij scheiden thuis wel altijd het gewone afval van het plastic. Ik denk ook dat bij gewoon netjes plastic afval weggooien en scheiden het probleem niet ligt, maar dat er nog altijd teveel op straat en in de natuur gegooid wordt en als mensen zich daar nou eens bewust van worden en alles gewoon netjes in de afvalbakken scheiden, is de hoeveelheid plastic verpakkingen in de supermarkt ook niet zo’n probleem 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: