Plan van aanpak: mijn manuscript ‘LIS’

Plan van aanpak: mijn manuscript ‘LIS’

LIS, Linguae in signum, was mijn last minute project voor NaNoWriMo in november vorig jaar. Het doel was om minimaal 50.000 woorden te halen zonder outline of geraamte: oftewel zonder een plan van aanpak. Mijn eerste versie eindigde zo’n 2000 woorden van 60.000 vandaan, een soort richtlijn/standaard voor YA/contemporary. Toen kwam Camp NaNoWriMo in juli om de hoek rollen. Ja, zo’n vijf maanden later. Ik wist gewoon niet hoe ik verder wilde. Ik deed wel papier edits maar that was it. Nu heb ik een plan. En door het hier te plaatsen heb ik een stok achter de deur die me daaraan herinnert. Dit is mijn schrijfplan.

Het is vandaag 1 augustus als ik dit schrijf. Voor het weekend maakte ik versie twee af met enkele herschreven stukken en een paar nieuwe scenes. Ik stuurde het op naar Melissa, ze wilde me gelukkig weer helpen!

Het plan is een beetje krap gepland, maar het is geen tegenslag als het dit jaar niet lukt. Mijn boek heeft een winterthema, als het dus maar lukt voor het najaar van 2019!

Stap 1 – Melissa proeflezen – augustus
Tijdens stap 1 – Flaptekst schrijven, proeflezer vragen bedenken, proeflezer oproep plaatsen.
Na stap 1 – Edits doorvoeren.

Stap 2 – Op naar proeflezers – halverwege september/oktober
Tijdens stap 2 – Grote samenvatting schrijven
Tijdens stap 2 – Per enquête de feedback doorvoeren.

Stap 3 – Opsturen naar Liannes Letters
Na stap 3 – Edits doorvoeren.

Stap 4 – Het pakketje is nu compleet.

Toen ik dit alles net op papier schreef, zag ik dat ik nog een onderdeel ben vergeten: mijn voorstelbrief. Zo’n halfjaar geleden mailde ik de schrijfster Joyce over wat er in een uitgeverijpakket zat. Dit is wat je naar de uitgeverij stuurt, of het nou digitaal of per post is.

Je boek, of course, een proposalmet de korte samenvatting (flaptekst-achtig) en de lange (met alle plottwists erin), het boek in cijfers (hoofdstukken, woordaantal, genre, doelgroep) en kort wie jij bent en de verhalen die je wilt schrijven.

Als ik straks op school les krijg in Photoshop, kan ik wel wat moois en aandachttrekkend maken zonder dat het – het boek overschaduwt.

Ik zet het nu nog een keer op een rijtje met de maanden vooraan, zodat het iets minder ingewikkeld lijkt voor mezelf haha.

Augustus – Melissa

  • Flaptekst schrijven
  • Proeflezer vragen verzinnen

September – Edits doorvoeren

September/Oktober – Proeflezers

  • Edits doorvoeren per enquête

November/December – Liannes Letters

  • Grote samenvatting schrijven
  • Auteur proposal maken.

Het lijkt niet zo heel veel, maar geloof me, als je bezig bent, pfoe 😉

Maak jij weleens zo’n plan van aanpak om een project te starten?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

  1. 4 augustus 2018 / 20:54

    Wat leuk dat je weer actief aan de slag gaat met je verhaal! Ik duim voor je! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: