Het opzetten van een webshop

Het opzetten van een webshop

1 augustus, mijn eerste webshop update. Althans, dat is wanneer ik dit op papier schrijf. Langzaam zet ik het een en het ander in motie en zoek ik ook de juridische aspecten uit. Er komt een hoop bij kijken maar ik vind het juist heel interessant. Ik kom dingen tegen waaraan ik niet eens gedacht had. Het ondernemers vak blijft me verbazen.

De eerste vijf producten

Na mijn laatste meeting met Nikki kreeg ik een actiepunt: kies je eerste 5 producten uit. En mijn algemene voorwaarden uitzoeken, maar ik begon met het creatieve gedeelte. Dat is ten slotte leuker.

Ik wil graag ansichtkaartjes en kleine posters verkopen. Mijn specifieke doelgroep zijn de (jonge) schrijvers. Ik wil iets extra’s bieden voor ‘mijn’ community, omdat deze in Nederland nog niet heel groot is vergeleken met Amerika. Voor de ansichtkaartjes koos ik voor designs van mijn freebies. Ik vind ze te leuk om er verder niets meer mee te doen. Ook wil ik er graag nog een poster bij doen. Het liefst niet te groot. A5 is een mooie maat naast A6 kaartjes. Ik kan altijd nog A4 posters laten drukken als er veel vraag naar is.

Het leuke is, het wordt nu langzaamaan meer dan alleen een ‘webshop droom‘ en ik vind het geweldig!

Een drukker uitkiezen

Het uitzoeken van verzendmateriaal en drukkosten was ook erg interessant. Zo keek ik bij drie verschillende sites en bestelde ik een sampleboek van Peter Print. Via Nikki trouwens, omdat je er een BTW- of KvK-nummer voor nodig had en die heb ik nog niet. Hoera voor ondernemersvrienden! 

Het sampleboek van Peter Print zit vol met verschillende diktes, texturen en glans/mat bladen zodat je de juiste voor jouw producten kunt uitzoeken. Ze stuurden ook nog eens wat leuke goodies mee! 

Ook keek ik bij Drukwerkdeal en Vistaprint. Voor sommige producten zijn zij bijvoorbeeld goedkoper of hebben ze meer opties, zoals een rol met stickers (logo voor verpakkingen) en visitekaartjes. Money Mindset is nogal een gek ding af en toe, maar je wilt natuurlijk het beste voor je prijs en het liefst de laagste prijs. Het is niet stom om dat toe te geven. Geld is leuk, vooral als je er leuke dingen mee kunt doen.

Dit zijn alle wallpapers die ik heb gemaakt, wie weet zie je binnenkort een design terug

De postpakketjes

Weet je waar ik achter kwam? Dat enveloppen duurder zijn dan brievenbus doosjes. Daar stond ik echt van te kijken. Ik keek naar normale enveloppen, niet die luchtkussenenveloppen voor boeken, maar ik weet niet waar dat aan ligt. Misschien interessant om uit te zoeken? 

Ik zette alle informatie in een kleurrijk Excel-bestandje om de gelddingen leuker te maken en telde alles bij elkaar op – nou ja, Excel deed dat natuurlijk.

Voor de aantallen die ik in gedachten had, kwam dat nog best voordelig uit. Daar komen dan ook nog visitekaartjes bij, en ik moet nog bedenken hoe ik bedankkaartjes wil doen. Ik kan alles pas laten drukken als ik mijn logo terug heb, en mijn KvK-inschrijving gedaan is, dus ik moet nog even geduld hebben. 

Daarom heb ik ook nog geen lanceerdatum. Het zou wel goed als stok achter de deur werken maar ik wil eerst alles op het gemakje uitzoeken. Dan kan ik geen overhaaste fouten maken. 

Waar host ik mijn shop?

Als ik over het platform praat, dan heb ik het over de website waar ik de shop wil vestigen. Hang ik hem aan mijn eigen website met WooCommerce, of gebruik ik Etsy of MijnWebwinkel? Ik was er eerst een tijd van overtuigd dat ik mijn eigen website wilde gebruiken omdat ik voor stage al met WooCommerce gewerkt had. Toppie, dacht ik, dat ken ik dan al. Nou, het installeren was moeilijker en ingewikkelder dan ik dacht. En voor een beginner is het helemaal niet ‘minder’ of slecht als je het via een al bestaand platform doet. Dus er is een grote kans dat ik mijn webshop op Etsy aanmaak. Daar is alles al geregeld, is alles veilig en de website is betrouwbaar. 

De Kamer van Koophandel Hulplijn

Ik weet ik elk geval dat de KvK altijd openstaat voor vragen. En domme vragen bestaan niet. Zo stelde ik er al een hoop via Twitter en ik krijg altijd een uitgebreid antwoord terug.  

Zo, dit waren een paar van de onderdelen waar ik tegenaan liep de afgelopen week. 

Heb je specifieke vragen? Laat ze vooral weten, dan kan ik er extra aandacht aan besteden.

Liefs, Femke

Als eerste op de hoogte zijn van de lancering?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

 1. 11 augustus 2019 / 13:45

  Wat ben je al goed bezig! Geeft mij echt de motivatie om ook maar eens eindelijk aan de slag te gaan. Het is ook heel fijn om eens echt te lezen hoe dat eigenlijk allemaal in zen werk gaat, want vaak laten bloggers lijken dat het allemaal gewoon vanzelf gaat.

  • Femke
   Auteur
   11 augustus 2019 / 14:21

   Aah dankjewel Amber! Er zijn er inderdaad maar weinig die wel laten zien wat het nou allemaal inhoudt, en voor die mensen ben ik ook dankbaar. Minder geheimen, meer helpen! 💯💪🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: