Nog even over 2018 & 2019

Tot mijn verbazing kwam ik in de blogwereld amper jaarlijkse reflectielijstjes tegen. Dat blijft toch juist leuk om terug te lezen? Aangezien ik ook al maandelijks terugblik op de fijne momenten blijf ik die hier natuurlijk niet herhalen. Toch wil ik een paar hoogtepunten benoemen en alvast vooruitblikken voor 2019. Wat voor moois zou dit jaar mij kunnen brengen?

In het begin van 2018 verscheen er maar weinig nieuws op mijn website. Ik wist niet zo goed wat ik kon delen en toen kwamen er zomaar drie maandverslagen achter elkaar. Ik weet waardoor dat kwam. Het was een dip die de tussenjaardip heet, ja, die heb ik net zo genoemd. Er kwamen toch wel wat toffe blogposts online, dus het is tijd voor een lijstje.

Persoonlijk

In februari en maart ging ik voor het eerst pottenbakken! Het stond al een tijdje op mijn lijstje als tussenjaar must-do en toen vond ik eindelijk een leuke plek, bij Anne-Fleur van florainthegarden. De tweede keer, in maart, ging ook Joke met me mee. Daarna gingen we in Rotterdam zitten om orde te scheppen in alle chaos die informatie-voor-oma’s-biografie heet. Ik hoop later met een grote glimlach terug te kijken op de blogpost over ‘waar zie ik mezelf over vijf jaar?’, net als de post over ‘de verbrande zoutkorrel’. Ik vond het zo eng om zoiets eerlijks te plaatsen. Het was voor mij een begin voor meer openheid, een herinnering die ik omzette in iets goeds om het te verwerken. Drie weekjes geleden schreef ik over ‘waardevolle kerstversiering’, dat ding wordt dit jaar gewoon alweer tien. 

Schrijven

Ik denk dat het leukste op het gebied van schrijven en social media, toch wel mijn ‘Schrijfmeichallenge’ was! Er kwamen zoveel challanges voorbij op Instagram en Twitter, maar ik zag er geen voor Nederlandse schrijvers. Daarom maakte ik er zelf eentje. In de elfde update van het verlaten manuscript maakte ik versie vier van AHEA af, en nu ben ik net begonnen aan de vijfde versie. Ik probeerde dit jaar ook voor het eerst om ergens anders te schrijven, daar vertelde ik je alles over in de ‘flexwerken’ blogpost. 

Reizen

Hoewel er maar een echte reis op de planning stond, die naar Edinburgh, schreef ik toch een stuk of vier posts over reizen. Twee voor de voorbereiding voor Schotland en twee lijstjes met plakken die ik wil bezoeken. Een daarvan is een leuke! Ik sleepte namelijk mijn eerste samenwerking voor mijn blog binnen. Ik schreef over de ‘wereldwonderen voor schrijvers’ voor een prachtige wereldkaart die nu mijn kamer siert. 

Hoe was 2018 nou echt?

Als ik honderdprocent eerlijk ben, was het een jaar van angsten onder ogen komen, meer proberen te genieten, betere communicatie, kansen grijpen, zelfliefde, het juiste pad proberen te vinden en vanzelf me nóg beter in mijn vel voelen. Weet je, als je elke maand mijn maandupdates hebt gelezen, kan je je misschien wel herinneren wat voor een wisselvallig jaar 2018 is geweest. Of ik iets zou overdoen? Nee, absoluut niet. Want de lessen die ik in 2018 heb geleerd, zou ik anders niet meegekregen hebben. Het zijn er niet veel, maar ik ga ze volgende maand wel een keertje benoemen omdat ze stuk voor stuk een belangrijk onderdeel voor mijn ontwikkeling zijn. Maar ik kan je alvast vertellen dat de quote ‘surround yourself with positive people’ hartstikke waar is, want zonder een paar geweldige meiden, had ik het laatste half jaar van 2018 niet zo kunnen groeien.

My Best Nine

1. Ik zat een ochtendje bij Bagels en Beans te schrijven. Als ik ver inzoom, kan ik zien dat het een brainstormsessie was voor blogpost voor de rest van het jaar. 2. Ismay en haar kitty Sushi. Eind november ging ik naar haar toe voor een schrijfweekendje en de kittens kunnen haar niet alleen laten. 3. Dit is mijn auteursfoto, gemaakt door Iris. Ondertussen heb ik een andere bril en groeien er golven in mijn haren, maar verder ben ik nog wel hetzelfde. 4. Een van de speelsere foto’s van de fotoshoot. 5. Dit was in december, denk ik? Ik ging samen met twee vriendinnen lunchen bij Lot&Daan in Rotterdam. Ik maakte veel foto’s van hen en Jill maakte er ook nog eentje van mij. Wat is dat awkward, zeg. Toch kreeg ik er een heleboel leuke reacties op. 6. Mijn laatst gelezen boekenstapel, vlak na Schotland, en mijn wereldkaart van een toffe samenwerking. Ik doe (nog) niet zo veel aan bookstagram, maar ik wil daar volgend jaar verandering in brengen. 7. Fitz! Dit is Ismays andere kitten en ze is net zo schattig als haar zus. 8. Nienke en Ismay kwamen van de herfst ook een keertje naar Rotterdam toe en toen nam ik hen mee naar Backyard. 9. En als allerlaatste, mijn nieuwe boekenplank die de vriend van mijn zusje voor me aan de muur heeft geboord. De boeken zijn mijn all-time favoriete boeken en met een nieuw plantje. 

Resoluties

Ik twijfel al sinds ik deze blogpost wil schrijven, of ik hier ook iets qua resoluties wil vertellen, aangezien ik er ook een video over wil maken.

Een van mijn doelen voor 2019 is nog persoonlijker bloggen, en dat verschil heb je in 2018 hier ook al kunnen lezen. Zoals de blogpost over de zoutkorrel, maar er komen er nog meer aan. Ook zou ik graag 50 keer willen hoepelen. Ja, dat is een beetje een vreemde resolutie. Door mijn keuzevak, 7 Eigenschappen van succes, ben ik anders naar resoluties en doelen gaan kijken. Resoluties als ‘ik wil gaan sporten’ werken voor mij niet. Als ik dan zeg, ik wil gezonder zijn, dan lijkt het al wat makkelijker te gaan. Maar wat betekent gezonder? Iets meer beweging, vaker de trap nemen op school, beter eten, zelf koken, misschien zelfs helemaal vegetarisch. Als ik naar de afgelopen jaren kijk, zeg ik al sinds 2015 ‘invest in yourself in 2016, 2017, 2018…’ en nu ook weer in 2019. Selfcare is belangrijk. Over de echte resoluties van 2019 komt binnenkort een video op mijn YouTube-kanaal.

One year in the making · Thank u, next 2018

Wat een understatement is dat eigenlijk… terwijl het er net zo letterlijk staat. Ik ben precies een jaar bezig geweest met het knutselen van een video: mijn jaaroverzicht in secondes. Ik filmde elke een clipje van een seconde en bleef dat achter elkaar plakken in iMovie. Het moeilijkste van dit alles? De datums erboven plakken en mezelf er elke dag aan blijven herinneren dat ik wat moest filmen. Natuurlijk gebeurde het weleens dat ik wat vergat. Ik heb er zelfs twee foto’s tussen gezet, oeps, die van mijn oma’s verjaardag bijvoorbeeld. Het was een perfecte dag maar ik vergat het te filmen, gelukkig hadden we wel een foto gemaakt met z’n drietjes. Het eindresultaat is prachtig – het maakt me blij, laat me zien wat voor een geweldige mensen ik heb ontmoet in 2018 en welke schatten ik in 2019 weer naast me mag hebben. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het blijft een wonder dat ik nog steeds dagen met mijn oma mag doorbrengen. Je zal haar ook vaak zat in de video terugzien, haha. I said it once, and I will say it again: time is precious, so make the most of it.

Moge 2019 nog mooier worden, grootser, eerlijker, zachter, strenger, vriendelijker, motiverender, en bovenal, magischer.

Liefs,
Femke

PS. De vormgeving van deze blogpost is geïnspireerd door Angélica Vis van Fernweh Forevermore

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

 1. 12 januari 2019 / 11:49

  Wat een ontzettend leuk artikel! Ik vind dit soort artikelen altijd zo fijn om te lezen, ik haal er echt inspiratie uit! En wat een fijne video! Denk dat ik daar ook mee aan de slag ga! Liefs!

  • Femke
   Auteur
   12 januari 2019 / 12:13

   Dankjewel! ? Ik vind ze ook juist heel fijn, zeker om er later op terug te kijken. Succes met de video haha!

 2. 12 januari 2019 / 14:30

  Hey, ik volg je al een tijdje via IG, maar kom er nu achter dat je ook een blog hebt 🙂 Ik vind jaaroverzichten ook leuk om te lezen. Het is altijd mooi om te zien hoe mensen veranderen en groeien in een jaar. En ook dat filmpje is echt gaaf geworden!

  • Femke
   Auteur
   12 januari 2019 / 16:27

   Dankjewel, Mirjam! Wat leuk om te lezen ? En een YouTube kanaal ook haha ? Ik heb mezelf echt zien groeien ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights