Mijn ideale schrijfdag

Deze blogpost zou eerst ‘Een perfecte schrijfdag’ heten maar niets is perfect en het opdringerige gevoel dat altijd alles zo perfect mogelijk moet zijn – sucks. Het is verstikkend. Nu dat eruit is, zo ziet een ideale schrijfdag er voor mij uit.

Vijf jaar geleden zou ik hebben gezegd: als ik 10.000 woorden getypt heb, is hij perfect (dat lukte me een keer in 2015). Twee jaar terug was mijn antwoord dat als ik ’s ochtends van 10:00 tot 12:00 uur kon schrijven, dan was de dag geslaagd. 

Mijn huidige schrijfroutine

Inmiddels zitten we in 2019, we zijn over de helft van het jaar en ik heb twee grote schrijfpauze’s achter de rug. Ook zijn mijn prioriteiten anders. Na de zomer zit ik in mijn tweede en tevens laatste jaar van Crossmediale Communicatie en wanneer ik geen huiswerk maak of deadlines haal, zit ik op stage. Naast dat heb ik amper tijd om te schrijven. Toch deed ik afgelopen april en mei een poging tijdens mijn stageperiode bij Uitgeverij Snor en dan vooral in de weekenden. Ik ging binnen die twee maanden van 15.000 naar 32.000 woorden – met herkansingen en vijf dagen stage per week en de zaterdagen spendeerde ik in bed om slaap in te halen. 

Zo ziet een ideale dag eruit

Als ik de avond ervoor om een redelijk tijdstip naar bed ga, dan word ik de volgende ochtend rond een uur of 8:00 of 8:30 wakker. Soms blijf ik liggen, maar zit ik om 9:00 uur al aan mijn ontbijt. Zomers is dit sowieso buiten, met vogelgeluidjes op de achtergrond en een fles water, dan nog zonder zonnebrand. 

Wanneer ik aan mijn bureau ga zitten, is wanneer ik aan mijn bureau ga zitten. Ik heb geen haast, als ik maar woorden op papier krijg. Het liefst begin ik om 10:00 uur. De laatste tijd merk ik dat ik beter/makkelijker schrijf met mijn raam open. Frisse lucht doet veel voor je hoofd. 

Sinds kort werk ik in Scrivener. Mijn eerste schrijfdoel is 500 woorden. Ik hou vaak scenes aan van 750 woorden, waar ik vaak snel overheen ga, maar 500 is een makkelijker doel. Vanzelf tik ik dan de 1000 aan en dan maak ik van mijn doel 1500. Misschien nog een stap hoer, misschien niet. Het is maar hoe ik in mijn vel zit en hoe snel ik de woorden geschreven heb.

Lunchtijd

Want om 12:00 uur is het lunchtijd. Deze zomer wil ik uitgebreider lunchen, iets meer fruit erbij. Buiten zitten tijdens de lunch is lekker, maar dan wel met een laagje zonnebrand op mijn gezicht. 

De hoogste zonuren

’s Middags mag ik werken waaraan ik op dat moment zin heb. Als dat verder schrijven is, is dat top, dan gaat mijn doel naar 2500. Ik hou nog altijd mijn geschreven woorden per dag bij voor wanneer ik een schrijfdip heb of vorderingen wil zien. Misschien schrijf ik nog wel een blogje of bewerk ik een video. Of werk ik aan mijn toekomstplannen – kuch, kuch. Daar moet ook tijd voor zijn. Maar er is ook ruimte voor Pinterest, even inspiratie opdoen. 

Koffietijd

Koffietijd = koffie + een boek. Bij oma. Dit is al mijn routine sinds de basisschool wanneer mama op de koffie ging. Als ik vrij ben van school, ga ik het liefst even naar oma in de middag. Soms lezen we samen, soms kletsen we als mama ook komt. Ik heb oma al aan een hoop Young Adult voorgesteld, niet dat ze deze leest – maar toch. Ze weet dat ik boeken verslind.

Begin van de avond

Na koffietijd kak ik altijd in, misschien is dit een mooi moment om een to do lijstje te maken voor de volgende dag. Een enkele keer ga ik ’s avonds ook nog aan de slag. Een videootje hier, beetje schrijven of ik stop en kijk een film of een paar vlogs. In de zomer is het heerlijk om nog even in de achtertuin op het ligbed te gaan liggen met een boek of ik doe een paar edits op papier. Of ik journal, schrijf al mijn gedachten even op. Alles van je afschrijven is een fijn gevoel. 

En rond een uur of tien is het bedtijd. In de realiteit is dat al gauw elf of twaalf uur, haha.

Hoe ziet jouw ideale lees- of schrijdag eruit?

Liefs,
Femke

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: