Een lezing of gastles creëren, mijn tips en tricks

Een lezing of gastles creëren, mijn tips en tricks

Toen ik mijn eerste lezing schreef, wist ik niet wat ik deed. Ik vroeg aan allerlei vriendinnen hulp, keek video’s van TedTalks op YouTube en uiteindelijk stuurde ik zelfs auteur Chinouk Thijssen een mail met de vraag om advies. Zij gaf mij hele belangrijke informatie voor de eerste tien minuten. De rest was aan mij. Nu wil ik jou helpen met je eerste lezing of gastles.

De formule die ik voor mijn eerste lezing gebruikte was: mijn verhaal + mijn transformatie = alle middelen. Op deze manier bewaarde je het belangrijkste, wat iedereen nodig heeft, voor het laatst en hou je ze geboeid. 

Maar daarmee ging ik niet verder. Ik dook weer in de schoolbanken en dacht na over hoe ik vroeger presentaties maakte. Op de basisschool leerde je spreekbeurten voorbereiden door een kop, lijf en staart oftewel begin, midden, eind te bedenken. Daarna ga je pas de rest invullen. Zo werkt het meestal ook met boeken. Uiteindelijk combineerde ik beide formules voor het maken van een lezing.

Het begin van een lezing of gastles

Je bespreekt het probleem of de situatie. Studenten willen een boek schrijven maar weten niet waar ze moeten beginnen, studenten hebben dromen maar hoe ga je die verwezenlijken, studenten willen leren over vroeger maar hebben moeite om het zich in te beelden. Vanuit die situatie bedenk je de oplossing. 

Het midden van een lezing of gastles

Het middenstuk is vaak een van de moeilijkere onderdelen om de aandacht van je doelgroep vast te houden. Zorg er daarom voor dat je ze bezighoudt. Bij de lezing over mijn boek ‘Jo’ deed ik een opdracht met de basisschoolleerlingen en legde ik ze door middel van een deken uit hoe hoog het water stond met de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Dat was ook de oplossing van de situatie op een creatieve manier. Bij een workshop-achtige lezing voor bijvoorbeeld een boek schrijven, ga je elk onderdeel na en kun je andere boeken die de doelgroep al kent gebruiken als voorbeelden. 

Het eind van een lezing of gastles

Aan het eind zet ik vaak mijn doelgroep aan het werk. Schrijf zelf een stuk, vouw een zine, stel vragen voor je grootouders, of schrijf je grootste droom op. Daarna bespreken we de conclusies: wat kunnen ze doen om een boek te schrijven, wat kunnen ze doen om hun droom realiteit te maken, wat kunnen ze doen om geschiedenis in te beelden. 

Daarnaast gaat het uiteraard om de details. Dit is maar een geraamte, een manier om een lezing of gastles te ontwikkelen. 

Meer weten over de lezingen die ik aanbied? Ik schreef een blogpost over al mijn lezingen maar je kunt ook een kijkje nemen op mijn sprekerspagina.

Hoe werk jij een presentatie of lezing uit?

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: