Je eigen brand opzetten, maar hoe?

Je eigen brand opzetten kan nogal angstaanjagend zijn als je niet weet waar je moet beginnen en al iets te vaak het internet afgespeurd hebt. Wat zijn de essentials? Waar kan je het beste starten?

Er is een hoop waarmee je kunt beginnen. Zoals ik al in de vorige blogpost vertelde kan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel een logische stap zijn. Het laat zien dat je serieus bent en je hebt gelijk een stok achter de deur. Maar als je nog niet weet welke kant je op wilt en wat je wilt bereiken, dan is dit niet zo handig omdat er dan een kans is dat je verzoek niet geaccepteerd wordt.

Waar ben ik begonnen?

Een domeinnaam + social media

Zo ben ik begonnen. Een YouTube kanaal, Instagram met weinig volgers en mijn eigen domein. Het moment van aanschaffen en eindelijk installeren, voelde hemels. Ik voelde me echt een badass bossbabe. Social media is een goede manier om alvast je community te bouwen. Voor beiden hoef je nog niet direct te weten wat je onderwerpen zijn, als je jezelf maar laat zien en het gezellige gesprek aangaat. 

Een logo (de oudste mythe)

Ik was lang over de veronderstelling dat je per se een logo nodig had om op te vallen of om echt als een ondernemer gezien te worden. Een logo helpt zeker voor de herkenning van je brand, maar een goede portretfoto doet dit ook. Vooral in het begin is je naam in een mooi lettertype voldoende. Dit is zo’n dingetje waarvan je denkt het nodig te hebben maar in de werkelijkheid kom je al heel ver met wat je al hebt. 

‘Start where you are.’

Je brand, maar dan echt.

Wat is je waarom? Wat vind je belangrijk? Voor wie is het? Waar wil je over vijf jaar staan? Voordat je dus wat serieuzer doorgaat met het opzetten van je onderneming, is het verstandig om na te denken wat je ermee wilt bereiken. Als jij weet wat je missie is, kom je al een heel eind. Op deze manier kunnen jouw toekomstige je beter vinden en kan jij ze beter helpen. 

Je brandstyle

Dit is vaak je kleurenpalet, typografie en vaak ook je logo, visitekaartje en beeldmateriaal. Voor het kleurenpalet maak ik nog een aparte blogpost waarin ik je uitleg hoe je zelf je kleuren kan uitzoeken. Typografie is leuk om zelf te doen. Op Dafont en Pinterest kun je hele mooie gratis lettertypes vinden (of koop er eentje met licentie). Zorg er wel voor dat je een standaard lettertype hebt dat makkelijk te lezen is. Niemand gaat een hele blogpost lezen als deze in Comic Sans of een ander hobbelig lettertype is geschreven. Zo heb ik Montserrat als tussenkopjes/headers en normaal gesproken Garamond voor mijn teksten.

Voor nu is een logo nog steeds niet zo belangrijk en de soorten foto’s ook niet. Wat wel belangrijk is dat je alle foto’s op dezelfde manier bewerkt voor een consistente look en feel van de socials. Gebruik dus maar één filter. 

Een nieuwsbrief

Je zou denken dat je dit niet meer nodig hebt als je al die social media accounts al hebt. Dat klopt! In het begin is dit zeker niet nodig. Wanneer je denkt ‘joh, ik ben er nu echt klaar voor’ is het wel verstandig om toch een nieuwsbrief op te zetten. Je hoeft er niet elke week wat uit te gooien maar het is wel een directere manier om met je community te blijven praten. Wat als Instagram of Facebook ineens wegvalt? Ik ga hier binnenkort nog een andere blog over schrijven, aangezien ik afgelopen zomervakantie na veel twijfelen toch deze stap heb gezet. 

Je kunt je hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief!

Sluit je aan bij een Facebookgroep

Sinds ik aangesloten ben bij BusinessBabesNL, heb ik al een hoop tips voorbij zien komen. De dames daar hielpen me met Instagram, liet me doorzetten met een nieuwsbrief en ik heb er al een aantal leuke contacten aan overgehouden. Dit is netwerken voor beginners, vanachter je eigen computer en nog eens gezellig ook. 

Wat laat jou tegenhouden om de stap richting ondernemen te zetten?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

 1. 19 oktober 2019 / 18:08

  Fijn artikel! ‘Branding’ vind ik veruit het meest uitdagende aspect van jezelf op de markt zetten/ blogger zijn. Niet gemakkelijk allemaal, maar wel leuk om over bij te leren!

  • Femke
   Auteur
   19 oktober 2019 / 18:21

   Het is wel echt heel leuk om uit te zoeken! Maar ontzettend moeilijk ?

 2. 22 oktober 2019 / 21:27

  Mooie tips en ik kijk uit naar je blog binnenkort over nieuwsbrieven. Daar zit ik nog een beetje tegenaan te hikken, om dat op te gaan zetten. Ik weet ondertussen wel het belang ervan, maar stel het alsmaar uit om er mee te gaan beginnen. En hoe te beginnen. Dus alle input daarover welkom.

  • Femke
   Auteur
   24 oktober 2019 / 16:56

   Dankjewel! Ik werk zeker nog niet perfect met de nieuwsbrieven, ik moet mijn draai nog vinden. Maar ik ga zeker mijn tips bijhouden en mijn favoriete mailers op een rijtje zetten ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: