Mijn haat/liefde relatie met YouTube

Mijn haat/liefde relatie met YouTube

Afgelopen 31 augustus markeerde mijn vierjarige jubileum op YouTube en ik stond er niet eens bij stil. Mijn allereerste video was een ‘What’s in my schoolbag?’ die ik in het Engels maakte. Elke keer dat ik een zin begin, duik ik een beetje naar voren. Een hele verandering dus vergeleken met nu. Net als dat ik nu bijna zo’n vijf keer langere video’s maak dan toen. Er is een hele hoop veranderd in die vier jaar. Ik heb een echte haat/liefde relatie met YouTube. Maar waarom dan?

Meer dan 150 video’s

Ondertussen staan mijn eerste 34 (!) video’s op privé omdat ik me een beetje er een beetje voor schaam. Wat was ik een gek kind zo’n vier, vijf jaar geleden. Een van die video’s is er een waar een schoolvriendin en ik pompoenen snijden voor Halloween, vlogs van mijn vakantie naar Barcelona en een Catrice collectie (wat was dat mijn favoriete merk, zeg!). Maar ook mijn eerste video die de 1.000 views haalde, waarin ik spaarpotten DIY’de, en eentje die de 10.000 views haalde, waarin ik mijn bullet journal liet zien toen het in Nederland nog niet zo hip was als dat het nu is.

De grootse veranderingen

Als ik zo door mijn videobeheer scroll, kom ik de gekste video’s tegen. Ik experimenteerde met clickbait titels, maakte de thumbnails á la JacksGap style, ging voor het eerst naar een YouTube evenement genaamd VEED, maar ik besloot ook om op Nederlands over te stappen want ik woonde immers in Nederland. Het is vreemd om te zien hoeveel zin ik had om in het buitenland te studeren, wat er nooit van gekomen is.

Mijn eerste BookTube & AuthorTube video’s

Dit blijven de leukste parels van mijn collectie. Op 15 maart 2016 plaatste ik voor het eerst een bookhaul, inclusief een what’s on my bookshelf. Volgens mij was dit zelfs nog in het Engels. Yup, and my English isn’t that great. Het lijkt alsof ik een beetje too confident was qua mijn uitspraak, au… En ik knipte de clips ook echt verkeerd af. Ik had toen net Glass Sword gekocht.

Een maand later kwam The Author Tag. Ik was door een paar Amerikaanse schrijfvriendinnetjes getagd en begon te vertellen over mijn boeken. Op 21 mei maakte ik een video over ‘How I wrote my first novel’ en die behaalde zelfs de 600 views en 16 duimpjes! En toen kwam er een review van Anna Nooshins boek, NaNoWriMo video’s, vakantie vlogs en ga maar door.

Flashforward naar november 2016

Wie kent het Novemberfeest nog? Vanwege mijn verjaardag plande ik een soort ‘vlogmas’ maar dan vierentwintig video’s tot aan mijn verjaardag. Dat was vet leuk! Het zorgde ervoor dat ik me wat comfortabeler voelde voor de camera. Ondertussen zat ik ook middenin een verhuizing en ook dat legde ik vast.

Nog een flashforward, maar dan naar juni 2017

Ik was het zat. Ik vond geen plezier meer in video’s maken en zag dat mijn abonneeaantal elke keer daalde als ik een video uploadde, in plaats van andersom. Achteraf gezien was dat echt het begin van mijn ‘relatie’ met cijfers/volgers, net als op Instagram. Toch pakte ik het vloggen eind september weer op en opende ik het met: Is dit het begin van een tweede start? Ik plaatste gewoon waar ik zin in had en wisselde dat iedere week af met een weekvlog. Toen werd ik ook wat serieuzer qua BookTube video’s. Zo kwam mijn eerste ‘welke boeken las ik laatst’ online en die vloog naar de 100 views.

Mijn tussenjaar

In oktober 2017 kondigde ik aan dat ik een tussenjaar nam. Dat deed ik met een doelenvideo, die qua views ook omhoogschoot. Ik vlogde nog steeds om en om en maakte meer video’s die met schrijven te maken hadden. Ik wilde mijn schrijfcarrière namelijk serieuzer aanpakken. Ik werd twintig, deed weer mee aan NaNoWriMo en ik ging voor het eerst naar een boekevenement! Uitgeverij Clavis hield een kerstborrel en omdat ik Chinouk video Twitter had leren kennen, besloot ik ernaartoe te gaan. Daar kwam ik ook een van mijn proeflezers is, Melissa, en ik stuur haar nu elke keer een nieuw project. Ik ben zo blij dat ik haar heb kunnen ontmoeten. En nog zoveel andere geweldige mensen: Sacha en Valentijn natuurlijk! Ook deed ik iets geks. Ik liet namelijk mijn auteursfoto schieten door de geweldige Iris Zaagman. Het was een stap richting nog moediger zijn en mijn carrière serieuzer nemen.

Nog twee dipjes

Ook in dit jaar liet ik me tegenhouden door alle cijfertjes. Tussen 20 februari en 6 maart, wat gelukkig een kortere tijd was, kocht ik een nieuwe camera. Ik liet me namelijk ook tegenhouden door kwaliteit. Heb ik spijt van de impulsaankoop? Absoluut niet. Wel dat ik me door twijfels heb laten tegenhouden.

Tussen 9 augustus en 4 september kwamen er ook helemaal geen video’s online. Ik was niet tevreden met mijn bewerkingsstijl en de achtergrond stond me niet aan: het was gewoon niet leuk genoeg. School kwam er ook aan. Ik was superzenuwachtig, het was zelf zo erg dat ik op de dag van de intake kotsmisselijk werd in de metro. Maar ik kwam weer terug met een boekenvideo en dat was het begin van meer, veel meer boekige video’s en vrienden. Dag tussenjaar, hallo school.

En dat brengt me tot nu. Ik kreeg zelfs voor twee eerste samenwerkingen: een voor mijn blog en de ander voor Youtube. De video’s komen nu met enige regelmaat, ik probeer één keer in de twee weken wat te plaatsen, maar door mijn nieuwe achtergrond (de grote wereldkaart) vind ik het weer leuker worden om lekker voor de camera te kletsen. Door al die pauzes gaat het wel wat minder zelfverzekerd als tijdens het Novemberfeest, maar ik zit alleen maar te glimlachen als ik de video’s bewerk.

Moraal van het verhaal? Laat je niet tegenhouden door cijfers van de views, likes, hartjes, reacties. Vertel je verhaal en deel je liefde. In een eerdere blogpost deelde ik mijn eerlijke gedachten hierover, die is ook het lezen waard > Wat betekent creëren voor jou?

En voor nu, keep creating en vooral: do what you can’t.

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: