Ik maakte mijn eigen koffietafelboek

Keuzevakken zijn er als verlengstuk van je studie, om je interesses te verbreden of om je cv uit te breiden. Deze periode volgde ik Instructie Fotografie. Als je dan ook nog eens mag vormgeven, schrijven en fotograferen en dat mag bundelen tot een klein boekje, dat weet je dat je een heel tof eindproduct kan neerzetten.

Mijn eigen koffietafelboek

De eerste les begon met een opdracht: je eigen interpretatie van ruimte, compositie of kleur. Daar vanuit is mijn eerste thema ontstaan. Ik wilde graag lege borden fotograferen, als een soort ode aan mijn moeilijke-eter-periode in het begin van mijn tienerjaren. Dat veranderde uiteindelijk in voedselkliekjes op een andere manier. Vandaar ook mijn titel:

Suikerspinluchten, voedselkliekjes & hersenspinsels

Jazeker, hersenspinsels. Mijn eigen teksten staan er ook in! Alle teksten komen uit het boekje dat ik vorig jaar juli volschreef voor Camp NaNoWriMo, per dag een zinnetje. Het toffe was dat ik achteraf mijn teksten aan mijn gemaakte foto’s kon koppelen.

Het designproces

Het maken van het boekje was net zo stormachtig als de luchtfoto’s. Ik schoot de gekste plaatjes van voedsel, tikte een klasgenootje aan of ik een foto mocht maken van de binnenkant van haar flesje (en die zitten er allebei in!) en ik ging de markt af voor de meest vreemde kiekjes en kliekjes. Het in elkaar zetten in InDesign was geen probleem. Ik wilde de regenboogkleuren aanhouden, maar dan veranderde gaandeweg van sterke kleurentonen tot vervagende en verwelkende tinten. Het paste goed bij de herfst, bij leven en dood, en bij groei.

Samen met een ander klasgenootje, met wie ik samen het keuzevak volgde, ging ik naar Pipoos voor papier (200 gsm) en dat ging door de professionele printer bij de Willem de Kooning Academie. Thuis gebruikte ik zelf naad en draad om het boekje bij elkaar te binden. Et voilà.

Heb je zelf als eens een boekje geprobeerd te binden?

Liefs,
Femke

PS. In mijn Instagram stories heb ik een flip through video geplaatst, dus als je meer pagina’s wilt bekijken, head on over there 😉

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: