Ik ben drie jaar ondernemer! Mijn geleerde lessen en antwoord op jouw vragen

Ik ben drie jaar ondernemer! Mijn geleerde lessen en antwoord op jouw vragen

Drie jaar geleden zette ik met knikkende knietjes de grote stap: een afspraak bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen bedrijf in te schrijven. In de eerste twee maanden had ik twee klussen. Het eerste jaar had ik meerdere klanten maar studeerde ik ook af. In het jaar erna werkte ik ook vijf maanden in loondienst en vlak daarna gaf ik mijn tweede boek al uit. Het afgelopen jaar is daarom dan ook een whirlwind aan ervaring. Ik blik graag samen met je terug op mijn derde jaar als ondernemer. 

Mijn derde ondernemersjaar zag er heel anders uit vergeleken met de andere jaren. Zoals ik hierboven al vertelde, werkte ik in de andere jaren nog in loondienst. Na het uitgeven van ‘Slashwerk’ besloot ik fulltime aan mijn eigen bedrijf te werken en hoewel dat niet altijd even soepel liep – denk aan veel twijfels over genoeg omzet en daardoor ook wat huilbuien – ben ik nu wat meer op mijn pootjes terecht gekomen. 

Deze bijzondere mijlpalen van mijn derde jaar als ondernemer

 1. Voor het eerst fulltime ondernemen/freelancen (van november 2021 tot november 2022);
 2. Mijn eerste succesvolle social media samenwerking met Restaurant PUURR;
 3. Een lezing op locatie gegeven voor de Hogeschool Rotterdam;
 4. Een schrijftraining gelanceerd (niet meer beschikbaar);
 5. In het vierde kwartaal een tweede social media samenwerking gestart met de Broâdbus;
 6. In dat kwartaal ook een derde en vierde social media samenwerking gestart;
 7. Ik heb een podcast gelanceerd;
 8. Ik vond mijn boek in de bibliotheek van Rotterdam, Boekhandel Donner én boekhandel Drukkerij in Middelburg;
 9. De eerste versie van een nieuw fictieboek stond eind augustus op papier;
 10. Én ik werkte vijf weken als parttime digital nomad toen ik naar Australië ging. 

Toen ik dit opsomde, had ik van tevoren niet in de gaten dat dit er precies tien zijn, haha. Ik maakte de lijst eerst met bulletpoints en was toen nieuwsgierig naar het aantal, wauw!

Wat heb ik geleerd in het afgelopen jaar als ondernemer?

 • Het verschil tussen sales en marketing. Hoewel ik dat wel wist door wat ik op mijn opleiding had geleerd, merkte ik nu hoe weinig ik eigenlijk van de eerste afwist. Daardoor schakelde ik hulp in, wat ik voor mijn diensten probeerde in te zetten, maar daar haalde ik ondanks follow ups geen resultaat uit. Daarna liet ik beide vallen, oeps. Tijd voor een nieuw plan. Conclusie: Proactief klanten benaderen (acquisitie) werkt voor mij vaker niet dan wel. 
 • Veel aanbod zorgt voor chaos. Ik bood aan het begin van dit jaar veel diensten aan: social media, tekstschrijven (columns, blogs en andere teksten), lezingen (drie stuks), schrijfcoaching (drie pakketten), twee boeken, twee e-books, een gratis e-book, schrijftraining – Ik kan zelfs nog doorgaan. Ik weet ook precies waarom mijn aanbod zo groot is: ik vind veel leuk. Maar het zorgde ervoor dat ik mijn ideale klanten en ideale lezers niet goed genoeg kon targetten. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Dus knalde ik in augustus mijn samenwerkingspagina van mijn website af. Weg aanbod. Eerst helderheid creëren. Dat lukte niet helemaal en toen vertrok ik al naar Australië. Maar nu ben ik aan het elimineren. Ik oktober haalde ik mijn schrijfcoaching én de schrijftraining offline. Er zal nog het een en ander volgen, maar voor nu denk ik daar nog beter over na. Conclusie: Kill your darlings, soms moet je producten en/of diensten schrappen. 
 • Ik mag vaker trots zijn op mezelf en mijn werk. Voor de een klinkt dit niet onbekend, voor de ander misschien wel. Het is soms moeilijk om door alle chaos en twijfels te vergeten dat je al heel veel bijzonder werk hebt gedaan. Ik heb twee boeken op mijn naam! Ook al zie ik elke dag ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ in het tv-kastje van mijn moeder en staat mijn naam er toch echt op, voelt het soms niet helemaal alsof ze van mij zijn. Alsof ik dat niet ben. Maar ik heb toch echt mijn bloed, zweet en tranen in beide boeken gestoken. Daarom vind ik het belangrijk om daar meer bij stil te staan en echt trots te zijn op mijn werk. 

Wat waren dingen waar ik dit jaar moeite mee had?

Dat moet echt zijn dat ik niet goed wist welke kant ik op wilde qua aanbod, en daardoor nog meer stress had over genoeg verdienen om mijn rekeningen te kunnen betalen. Ik had wel veel gespaard de afgelopen jaren, maar dat is voor privé en was ook deels voor Australië. Maar het waren de kleine dingen waar ik mezelf over opvrat: geen kerstcadeaus kunnen kopen voor mijn zusje, nooit op mezelf kunnen met de huidige stand van zaken, of het weinige resultaat van alle acquisitie (30 bedrijven in 2 maanden). Dat voelt achteraf ook heel stom. O, en het schrijfproces dat eerst voor geen meter op schoot en toen, dankzij de sessie bij Sanne Hillemans, gelukkig wel. 

Wat zijn mijn plannen voor het nieuwe jaar?

Dit reflectieproces ziet er ook weer anders uit dan andere jaren. Dit jaar heb ik zelfs op de helft van het jaar zo goed en helder reflectievragen ingevuld, dat ik mijn jaardoelen heb aangepast zodat ze beter bij mij pasten. Reflecteren is iets dat ik veel vaker wil doen, daarom ook dit uitgebreide artikel over mijn ervaringen. Om diezelfde reden wil ik nog geen precieze doelen voor dit vierde jaar opschrijven, alleen wensen voor mezelf en mijn bedrijf.

 • De eerste wens die ik had opgeschreven op 12 oktober was: een of twee social media klanten erbij. Drie uur later had ik mail. Nog geen week later had ik twee nieuwe klanten. Ik schrok daar enorm van. Van maanden stress en verdriet om mijn toekomst als ondernemer, had ik ineens twee nieuwe klanten. Dat was een heel bizar besef. 
 • Ik wil mijn aanbod versimpelen. 
 • Het zou mooi zijn als we oma’s biografie ‘Jo: Hier heb je ‘n schrepel en daar kan je beginnen’ kunnen uitverkopen;
 • Ik zou graag deel twee in mijn fictieserie schrijven;
 • Dan zou ik ook een plan willen opstellen om op mezelf te kunnen komend jaar, waar ik in dat huis (of appartement) een apart kantoor of kleine werkruimte kan opstellen voor mijn grote dromen. 

Alles staat erg in het teken van mijn Woord van het Jaar voor 2022: Groei. Dus ik denk dat ik die doorzet in 2023. 

Op naar nog meer jaren!

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights