9 Boeken die ik nog een keer wil lezen

Mijn boekenkast staat bomvol. Ik heb er zelfs twee, twee Kallax-kasten en een boekenplank met non-fictie. Volgens Goodreads heb ik door de jaren heen al 131 boeken gelezen en ben ik er in drie tegelijkertijd bezig. Ik verslind boeken, maar oma zegt regelmatig: ‘Volgens mij lees jij niet goed. Ik denk dat je dit boek een tweede keer moet lezen’. Daarom zet ik nu allerlei boeken op een rij die ik graag een tweede of zelfs derde keer zou willen lezen.

De GVR – Roald Dahl

Dit boek las ik zelfs al twee keer. Een keer in 2009 en de andere keer in 2019. Tien jaar later dus. 

Sofie wordt door een reus ontvoerd! Maar hoewel deze Grote Vriendelijke Reus de vreemdste woorden gebruikt, is hij wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk.

Sofie ligt ‘s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Volg je me al langer, dan weet je dat ik dit boek ook al twee keer heb gelezen. Een keer in 2016 en in 2018. Ik probeer dit boek regelmatig te lezen, zodat ik mijn creative juices kan laten flowen.

In Big Magic moedigt Elizabeth Gilbert ons aan om onze verborgen talenten te ontdekken. Balancerend tussen spiritualiteit en vrolijk pragmatisme laat ze zien hoe we onze ideeën kunnen omarmen, nieuwe uitdagingen het hoofd kunnen bieden en onze dagen kunnen vullen met meer passie en mindfulness. Op weg naar het leven waar je altijd van hebt gedroomd.

54 Minuten – Marieke Nijkamp

Dit boek bezorgde me de kriebels. Ik durfde het niet eens uit te lezen. Gelezen in: 2017.

Om 10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 
O
m 10:03 De auladeuren gaan niet open. 
10:05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Dodenrit – Maggie Stiefvater

Het was een hele interessante wereld. Soms ook wat lastig om te begrijpen, maar halverwege komt dat wel goed. Als ik het goed begrepen heb, zijn de Scorpio Races op kelpies, dat zijn mythische waterpaarden. Toen was ik helemaal geobsedeerd door de mythologie, daarom was ik zo’n fan van dit boek. Gelezen in: 2017.

Elk jaar in het begin van november is het eiland Thisby volledig in de ban van de Scorpio Race. Ruiters proberen zich lang genoeg vast te klampen aan hun waterpaarden om de finish te bereiken. Sommigen overleven. Anderen sterven.
Sean Kendrick, negentien jaar, is viervoudig kampioen. Hij is een man van weinig woorden en als hij al angsten heeft, dan begraaft hij ze diep, zodat niemand ze kan zien.
Met Puck Connolly ligt dat anders. Ze zal als eerste vrouw meerijden in de Scorpio Race. Dat was nooit haar bedoeling. Ze is op geen enkele manier voorbereid op wat er staat te gebeuren.

She Must Be Mad – Charly Cox

Mijn tweede poeziebundel ooit. Charly Cox ken ik van een lange tijd terug, toen ik nog veel JacksGap keek. Zij was een goede vriendin van de tweeling en hielp hen met BTS werk. Deze bundel vertelt Cox’ verhaal met delen over verslavingen en depressie. Gelezen in: 2018

She Must be Mad explores coming-of-age: the pain and beauty of love, the relief and the agony of turning from girl to woman, the isolation of an untethered mind and the power and subjugation of the body. Charly captures the formative experiences of today’s young women from the poignant to the prosaic in writing that is at once witty, wry and heartfelt. Wayward nights out that don’t go as planned; the righteous anger at those men with no talent or skill or smarts who occupy the most powerful positions in the world; the strange banality of madness and, of course, the hurt and indecision of unrequited love. For every woman surviving and thriving in today’s world, for every girl who feels too much; this is a call for communion, and you are not alone.

De Chaos Trilogie – Patrick Ness

De enige reden dat ik deze boeken had opgepakt omdat ik heel erg lette op elk beetje nieuws over de film, waarin Tom Holland de hoofdrolspeler is. Enne, deze serie staat sowieso in mijn lijst van de beste boeken die ik ook gelezen heb. Gelezen in: 2019

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentissdorp. Het is een uniek dorp, want er klinkt voortdurend Herrie. Alles wat leeft denkt hardop. Todd hoort de geheimen en gedachten van anderen en zij ook van hem. Je kunt niet aan de Herrie ontsnappen. Er is geen privacy en er zijn geen geheimen. Maar dan ontmoet hij een meisje van wie hij geen gedachten hoort. Wie is zij? En hoe kan het dat zij niet is gedood door de Herrie, zoals alle andere vrouwen? Prentissdorp herbergt een geheim dat zo verschrikkelijk is dat Todd noodgedwongen op de vlucht moet slaan. Maar hoe ontsnap je als iedereen je kan horen?

Nachtblauw – Simone van der Vlugt

Nachtblauw is een boek dat vorig jaar bij heel veel familileden ging. Omdat wij familie hebben die in Delft wonen, kwam het boek daar vandaan. Toen ging het naar de ouders van die familie, toen ging het naar mijn oma, toen las ik het en toen ging het weer naar de voglende. Het was heel speciaal en het heeft voor mij voor heel wat inspiratie gezorgd. Gelezen in: 2019

Nachtblauw is een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw. Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? 

De wijze lessen van een twintiger – Nikki Pommer

Duh. Gelezen in: 2019

In de zomer van 2015 stopte de toen 17-jarige Nikki Pommer met school. Na het behalen van haar mavo-diploma stroomde zij door naar de havo. Ze was van zichzelf enorm prestatiegericht en wilde altijd meer bereiken. De manier waarop ze naar zichzelf keek liet ze afhangen van de prestaties die zij bereikte.

Hard werken was de norm voor haar, maar ze vergat hierbij aan zichzelf te denken waardoor ze zichzelf compleet wegcijferde. Tot er een moment kwam waarop de man met de hamer voor haar verscheen. Ze werd hierdoor gedwongen om te stoppen met alles wat ze deed en om haar leven onder de loep te nemen: school, werk en relaties.

In De wijze lessen van een twintiger heeft zij alle lessen gebundeld die zij de afgelopen drie jaar door haar stap terug heeft geleerd. Ze heeft de essentie van zichzelf en haar leven teruggevonden, waardoor ze nu in staat is om dit bewustzijn met de wereld te delen. Ze bespreekt onderwerpen zoals hooggevoeligheid, onze huidige streefcultuur, minimalisme, grenzen en onderwerpen omtrent persoonlijke groei.

Nikki’s boek is te koop in haar webshop

Ik schreef een recensie over haar boek Indie, die lees je hier terug.

De Schemering trilogie – V.E. Schwab

Geweldig. Meer kan ik er niet over zeggen. Een geweldige wereld. Gelezen in: 2019 en 2020

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Welk boek in deze lijst heb jij al gelezen? En welk boek kan jij elk jaar weer opnieuw oppakken?

Liefs,
Femke

Hieronder koop je alle boeken:

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar={“id”:”bol_1600935589775″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=30006655″,”familyId”:”30006655″,”site_id”:”1048437″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”De%20GVR%2C%20Roald%20Dahl”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js” id=”bol_1600935589775″></script>

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: