De 4 wijze lessen van 2018

Ieder jaar groeit niet alleen je lichaam, maar ook je mind and soul. Je leert beter reageren op bepaalde situaties of welke bad habitsje het beste kan termineren. In 2018 heb ik door veel mooie mensen een paar belangrijke lessen geleerd die ik in deze blogpost op een rijtje ga zetten. De lessen staan ook echt met een antiek klokje aangegeven in mijn notities. Want time will tell all, of niet soms? Dit zijn de vier wijze lessen die ik in 2018 geleerd heb. 

1. Koop niet te veel boeken vooruit want je vergeet ze te lezen. 

Daar is een trouwens een woord voor: Tsundoku, en het is Japans. In de eerste paar maanden van vorig jaar kocht ik een hele hoop boeken want ik moest en zou die 24 boeken challenge van Goodreads halen. Aan het einde van die stapel waren nog twee over en ik bestelde nieuwe, en toen ik die uithad, kocht ik weer nieuwe. Ik vergat gewoon de boeken te lezen die al zo lang op een stapeltje lagen te verstoffen. Tijdens het schrijven van deze blogpost ligt er één boek nog te wachten op een ander boek (voor ik die uitheb) en als ik aan dat ene boek begonnen ben, dan pas koop ik nieuwe. Ik heb van mijn lesje geleerd, haha. Ik wist zelfs de Donner een paar keer te verlaten zonder een lichtere portemonnee, ding, ding, ding, you’re doing great

2. Parijs leeft in een andere tijdzone dan New York, het een begint eerder dan het ander, maar dat betekent niet dat Parijs achterloopt. 

Dit was een hele mooie van Jill. Had ik dit advies maar gekregen toen ik naar het mbo ging, of zelfs nog op de middelbare zat. Ik vond het soms best lastig dat veel van mijn leeftijdsgenoten al vriendjes hadden of al een echte passie hadden en ik nog niet. Daar kwam het vergelijken voor het eerst in beeld. Hieronder bij nummer vier vertel ik er nog wat meer over, maar dit is waar het begonnen is. Toen Jill en ik het tijdens een blog & fooddagje over jongens hadden, vertelde ik haar eerlijk dat ik nog steeds wel eens hetzelfde denk. En toen vertelde ze me dit. Ik begreep hem eerst niet en liet haar de quote een paar keer herhalen zodat hij goed tot me doorkwam, en ik hem in mijn telefoon kon zetten. Als je er over nadenkt, klinkt deze les meer dan logisch!

3. Niet alles is een wedstrijdje

Begin 2017 had ik behoorlijk wat moeite met het vergelijken van mezelf met mensen waar ik tegenop keek. Ik verloor daardoor mijn plezier in het maken van video’s. Toen ik beetje bij beetje leerde dat vergelijking ‘the thief of joy’ is, kwam ik erachter dat er nog een reden achter het vergelijken zat. Alles moet snel, snel, snel en ik wil de eerste dit zijn, de eerste van dat. Ik heb er zelfs een video over gemaakt: ‘een ander zijn succes is niet jouw verlies’. Mijn lerares van mijn keuzevak vertelde me over deze belangrijke les. En ze sloeg de spijker op z’n kop. Voor mij was veel een lange tijd een wedstrijdje, maar nu niet meer. Ik probeer mezelf erop te wijzen wanneer ik weer verkeerd ga denken. Ergens vorige maand kreeg ik een super lief compliment van Nikki Pommer, ‘maar wat ik ook zo mooi vind is hoe enthousiast je ook bent voor anderen en hoe je hun ook hun successen gunt’. Hoe lief? Zo zie je maar weer wat voor een ommekeer een persoon kan maken wanneer ze iets doorhebben wat anders en positiever kan. 

4. Het leven is niet een groot to do list

Dit leerde ik vooral in de eerste twee weken van 2019, maar ik vind dat het er alsnog wel bij kan omdat het waar is en ik het me eerder had kunnen realiseren. Ik ben een master in to do lijstjes maken, alleen niet is afronden. Ik wil doen, doen, doen en door gaan op een tempo dat niet helemaal gezond is. Vandaar dat ik ook al zo’n tien weken rondloop met een overbelastte pols. Het is goed om een passie te hebben, maar draaf niet door, want je merkt vanzelf dat je jezelf overwerkt of dat je de liefde uit je passie haalt en dat is echt zonde. 

Zoals je ziet zijn niet alle lessen mijn eigen lessen, maar wel die ik zelf ondervonden heb, als je begrijpt wat ik bedoel. Dankzij Jill heb ik het vergelijken op een nog lager pitje kunnen zetten. Zonder Sam en Paula had ik niet zelf doorgehad dat ik te snel, te veel wilde. Je levenslessen komen vanuit alle kanten in je omgeving, zolang je ervoor openstaat.

Welke lessen heb jij in 2018 geleerd?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

8 Reacties

 1. 9 februari 2019 / 10:17

  Wat een ontzettend mooie lessen Femke! Die quote is zo waar! Liefde vind je niet, die overkomt je. Liefs!

  • Femke
   Auteur
   9 februari 2019 / 10:26

   Precies! Het komt vanzelf wel, haha ?

 2. 10 februari 2019 / 22:40

  Wat een mooie blogpost, Femke. Die tweede quote ga ik ook onthouden, want hallo: hoe herkenbaar.

  • Femke
   Auteur
   10 februari 2019 / 22:41

   Bizar he, hoe waar het kan zijn? ?

 3. 11 februari 2019 / 11:43

  Wat een mooie lessen, je hebt het zo goed verwoord! En inderdaad, vergelijken is echt een dooddoener voor je eigen plezier… Zo zonde! Leuke blog heb je trouwens, ik ben je gaan volgen!

  • Femke
   Auteur
   11 februari 2019 / 11:46

   Wat wen lief compliment, dankjewel! Vergelijken blijft een lastig iets en het zal je altijd wel blijven achtervolgen ben ik bang. Het ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: