3 maanden vega – hoe ging het?

3 maanden vega – hoe ging het?

We zijn alweer zo’n drie maanden verder sinds ik de keuze maakte om vega te gaan. Het kwam deels uit mijn kookchallenge die ik met behulp van The Self Help journal aanging maar ook deels uit de blogpost van een paar maanden geleden. Daar vertelde ik ook over mijn idee over vegetarisch eten en waarom de stap voor mij niet zo groot zou zijn. Maar hoe bevalt het nu?

Over het algemeen is geen vlees meer kopen en eten best makkelijk. Om je nog even op te frissen, mam en ik wonen maar met z’n tweetjes en we eten al best weinig vlees. Er zat verder alleen vlees in de kant en klare gerechten zoals lasagna en nasi, in de preischotel die ik zelf maakte of als we een broodje kipburger wilden. Of wanneer ik bij de McDonalds at en gelijk voor de negen kipnuggets met BBQ-saus ging. In totaal was dat misschien twee of drie keer per maand vlees. 

Wat moest ik aanpassen?

Ik schrapte mijn favoriete, makkelijke gerecht macaroni. Daar zat verder altijd ham en ui in: heel simpel dus. Spaghetti moest ook anders. Wij hebben altijd van die glazen potten met saus van de Aldi. Zelf doen we er dan gehakt doorheen en twee uien. Toen ik voor de eerste keer vol goede moed saus zonder vlees wilde maken, gooide ik de potten saus in de pan en ik zat er zo naar te staren… bleek er gehakt in de saus te zitten! Lekker begin van mijn vegatour.

Als ik nu saus maak, gaat er alleen ui en courgette doorheen. Ik moet nog wat meer experimenteren. Voor preischotel heb ik nog geen andere optie gevonden, maar dat komt wel. Alle andere gerechten zijn nog precies hetzelfde, alleen het vlees gooi ik er niet doorheen. Ik vind het geen probleem om vlees of soep te eten waar het wel doorheen zit, als ik het er dan maar uit kan vissen. Zo maakte oma kippensoep en wilde mam en ik wraps met groenten eten, maar zij wilde daar kip doorheen. Dan bak ik het gewoon zoals normaal en zodra ik dan voor mezelf opschep, hou ik de kipstukjes eruit.

Ben je dan wel echt vega?

Daar heb ik een kort en krachtig antwoord op: ik vind van wel. Eten gaat in mijn ogen volgens je eigen regels en dit zijn de mijne. 

Cheatdays?

Yep… ik heb ook gewoon cheatdays waarop ik wel een stukje vlees of vis mee-eet. De eerste keer was in een bak met nasi en daarin was het te klein om eruit te halen. De tweede keer was dat ik met oma uit eten ging. Omdat Goeree Overflakkee niet erg groot is en veel vissersdorpjes heeft, kan je bijna wel raden waaruit het grootste gedeelte van een menu uit bestaat. Bij het restaurant waar we gingen eten, stond er werkelijk niets vegetarisch op het menu. Toen ben ik voor een stukje zalm gegaan. Als de groenten niet rauwer dan beetgaar waren, had ik die ook opgegeten. 

Er is ook een restaurant genaamd Meerzicht waar ik altijd erg graag naar toe ga ’s zomers. Zij hadden wel wat opties die vegetarisch waren. Maar Meerzicht is dicht en PUURR gaat er nu in. Op hun menu staan twee vega opties: tomatensoep en quiche. De eerste lust ik niet en van de tweede heb ik slechte herinneringen. Daarnaast kan je speciaal vragen of de flammkuchen vega kunnen, maar alle andere gerechten zijn rondom vlees gecenterd. En dat is gewoon jammer. 

Bevalt het?

Jazeker. Al heb ik soms wel dagen dat ik wakker word en alles om me heen draait. Dat ligt volgens het internet aan het tekort aan ijzer dat je binnenkrijgt. Daarom heb ik mama gevraagd vaker broccoli te kopen, naast de spinazie die we eten. Het is jammer dat mam niet alles wil eten dat ik maak, anders was het een stuk makkelijker. Nu moet ik vooral opletten of ik dan genoeg maak zodat ik het kan invriezen. Dat is soms nog wel eens wat lastiger. Vooral het onderdeel dat ik dan de avond van tevoren het eten eruit moet halen als ik het wil eten. Ik ben zo ongeduldig als wat en als ik dan drie uur van tevoren het eten eruit haal en het dan nog halfbevroren is, word ik chagrijnig hihi. 

Zou je het anderen aanraden?

Het is niet moeilijker om te koken zonder vlees, dat kan ik je wel zeggen. Verder is het een keuze van principes en smaak. Doordat ik bewust minder vlees eet, eet ik wel veel vaker diverse groenten en dat deed ik voorheen ook niet. Ik kijk er nu zelfs naar uit om buiten de deur te eten om nieuw eten te proberen. Het is wel echt een avontuur en experiment.

Kookchallenge geslaagd? Absoluut. Maar het blijft niet bij drie maanden hoor, ik blijf vega. Op naar nog meer groenten uitproberen!

Liefs,
Femke

PS. Deze en volgende maand zullen er helaas om de week blogposts verschijnen. Dit omdat ik stage loop bij een tof bedrijf en daardoor minder tijd heb om blogjes te schrijven. I’m sorry! En tot snel…

Volg:
0
Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: